Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya vyn över Sundsvallsfjärden

/
  • Lyftet av den sista brosektionen gick snabbare än planerat. Och i princip utan störningar.
  • Assa Engblom med frun Birgitta är mycket nöjd med att bron nu är nästan klar. Det är en historisk dag säger han och ler.
  • Sista brodelen är äntligen på plats och den nya Sundsvallsbron har fått sin tydliga profil. Nu återstår bara resten.
  • Hela dagen var kajområdena runt Sundsvallsfjärden fulla av intresserade och nyfikna åskådare. Strax efter klockan 14 var den sista brosektionen på plats och ett stilla jubel rullade runt i den nöjda publiken.

Det har varit heta diskussioner om broavgifter, avtalsbrott och huruvida Sundsvall överhuvudtaget behöver en bro över fjärden.

Men nu står den där i sin helhet.

Sundsvalls egen "Golden gate" – om än i lite tråkigare färg.

– Bilden av Sundsvalls förändras ganska radikalt nu, säger ställföreträdande projektledare Mats Lögdahl, 61.

Annons

Skeppet tränger igenom de tjocka bitarna av is för att frakta ut folk från media som ska fotografera och intervjua de inblandade i broprojektet – men också för att se hur det blev.

Och det går att ana stoltheten hos Mats Lögdahl då den sista delen till slut las på plats.

– Det blev en viss känsla av eufori då jag såg bron komma fram ur dimman, det är en viktig milstolpe i hela E4-projektet.

Vad är det som kommer att hända nu?

– De närmsta tre veckorna blir det ett idogt svetsarbete och sedan är det mycket jobb med räcken och annan utstyrsel. Sedan pågår arbetet av landsdelen av bron för fullt, säger Mats Lögdahl som ändå suckade lite över den tunga dimman som la sig över Sundsvallsfjärden just när den sista biten skulle på plats.

Tidigare på dagen var det dock klart och fint, och då ST besökte utsiktsplatsen hade ett 50-tal personer samlats. Samtidigt som det strömmade till nya besökare efter varandra.

En av dem var Anders Linder, 71.

– Jag bor på plusboendet i Nacksta så det ska bli trevligt att sitta och titta på lastbilarna som far över bron, säger han.

Några meter upp, på en vall bredvid ungdomsfältet, stod Assar Engblom, 77, tillsammans med sin maka Birgitta, 75, och kikade på spektaklet.

– De som arbetar på bron har gjort ett fantastiskt jobb. Det här är en historisk dag för Sundsvall. Jag har varit och tittat på de olika brolyften då jag har varit på promenader, det har blivit ett litet utflyktsmål.

Birgitta:

– Det är ett mycket imponerande bygge, jag har varit orolig att vi ska tappa vyn över Tjuvholmen och Alnö, men så blir det ju inte.

Så här blev det. Runt klockan 14 tisdagen den 14 februari var den sista brodelen på plats.

Mer läsning

Annons