Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration av alkolås

Annons
Demonstration av alkolås

På MHF, Motorförarnas helnykterförbund, årsmöte under lördagen stod Hans Laurell, Vägverkets alkoholexpert, på programmet för att demonstrera det nya alkolåset.

- Om tre år kommer alkolåset att finnas ute på marknaden. Nu fungerar den bara som test i tre län, säger Laurell.

Alkolåset är ett utandningsinstrument som är kopplat till bilen. Den är så enkel att när du sätter dig i bilen måste du göra ett blåstest. Är du onykter kommer inte bilen att starta. Bilen kontrollerar om du är kör duglig.

I folkhögskolans aula var samtliga MHF medlemmar från region XYZ samlade. MHF satsningen på alkolås är stor. För att alla ska få en klar bild hur alkolåset fungerar bjöd man in Hans Laurell för en demonstration av alkolåset. Här redovisade man även statistik och fakta över antalet alkohololyckor i landet varje år.

Lagstiftning, övervakning, information och behandling är några av de metoder som används idag för att minska antalet alkohol påverkade i trafiken. Enligt Laurell är det fortfarande en alldeles för skrämmande hög siffra. Därför kommer den nya satsningen på alkolåset bli stor.

- I oktober nästa år kommer Sveriges samtliga yrkestrafikföretag montera alkolås, tror Laurell

- Målet är att det ska bli obligatoriskt i alla bilar och i framtiden kommer regeringen att ställa detta krav, fortsätter Laurell.Elin Tjernberg

Mer läsning

Annons