Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltagarrekord på Vårsta

Annons
Deltagarrekord på Vårsta

Vårsta Diakonigård i Härnösand invigdes 1912. I år fyller man följaktligen 90 år, och en bättre början på jubileumsfestligheterna än helgens diakonidagar kan man knappast få.

- Vi har slagit rekord med 95 deltagare. Då ska man veta att diakonidagarna också har nittio år på nacken, ler en nöjd utbildningschef, Agneta Melin.

Temat för årets seminarier är "försoning", och det går inte att sticka under stol med att den pågående konflikten i Mellanöstern är ett av samtalsämnena.

- Biskop Tony Guldbrandzén har tagit upp ämnet tidigare i dag, och hans inställning är att den starke i den här konflikten, Israel, måste avstå något för att oroligheterna ska dämpas.

- Vi nöjer oss alltså inte med den fromma avdelningen på hemmaplan. När deltagarna vänder hemåt ska de förhoppningsvis ha fått en uppmuntran att kämpa vidare, tagit till sig mer kunskap, samt fått tron att försoning är möjlig. Ibland kan det dock vara svårt att tro på just det med tanke på hur det ser ut i världen, men längtan efter försoning är stark, säger Agneta Melin.

På Vårsta denna helg finns det folk från hela Sverige, från Norden liksom Kosovo och Sydafrika.

- De som kommer från Norge och Danmark tillhör våra syskonorganisationer. De två muslimerna från Kosovo representerar Luterska Världsförbundet, och det är jättespännande.

- Lägg också märke till att alla diakoner från Sverige som är här, har utbildat sig på Vårsta. Jag är stolt över att vara deras ordförande, säger Agneta Melin.

Diakonidagarna fortsätter i dag, lördag, och avslutas i morgon med högmässa i domkyrkan samt kyrklunch på Vårsta. Nämnas ska också att Vårsta Diakonikår håller sitt årsmöte den här helgen.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons