Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rasar över den nya sophämtningen

/
  • Annica Jonsson (till vänster) Marianne Karlstedt tycker att det är oklara reglerna om hur insamlingen av sopor och matavfall ska fungera.
  • Hittills har 70 procent av hushållen i Härnösand valt de större flerfackskärlen som Hemab är först i Norrland med.

De nya reglerna för hur man ska sortera soporna i Härnösand får nu kritik.
– Hemab smyghöjer avgifterna och dessutom är det oklara regler. Och vart har sunt förnuft tagit vägen, undrar Marianne Karlstedt och Annica Jonsson.

Annons

I år blir det obligatoriskt för alla i Härnösands kommun att sortera sitt eget matavfall. Det innebär att alla hushåll, verksamheter och företag ska vara med och sortera. Trots merarbetet för kunderna höjer Hemab priserna med 50 procent, cirka 80 kronor mer i månaden.

Hemab är nu ute och informerar om hur insamlingen av sopor och matavfall ska fungera. Den gångna helgen var Hemab på plats på Ica Maxi för att informera allmänheten, ett av flera planerade möten.

Marianne Karlstedt var på plats för att ställa frågor. Men något svar på hur mycket det kommer att kosta henne fick hon inte.

– De var där för att berätta hur soptunnorna fungerar. Jag fick inget besked om vad det kommer att kosta mig, säger hon.

Läs också: Hemab hänvisar till kommunen

Marianne Karlstedt äger en fastighet inne i Härnösand och ett torp i Judeby, Ramvik. Hon odlar växter, har egen kompost och vill slippa att betala för ett flerfackskärl.

Men den lösningen kostar henne dels 800 kronor för att söka tillstånd hos kommunen som beviljar dispens plus grundavgiften på 759 kronor. För att få befrielse från sophämtningen i torpet måste hon betala ytterligare 400 kronor plus grundavgiften.

– Ingenstans i Hemabs broschyr står det något om att grundavgiften tillkommer på priset. När man ändå skickar ut en massa reklam i brevlådan så borde prislistan få följa med, säger hon.

Annica Jonsson och hennes sambo bor i en fastighet i Ramvik sedan ett år tillbaka. På tomten finns två fastigheter, varav den ena fastigheten används endast som ett förråd. Hon var också på plats under Hemabs informationsträff.

– Eftersom vi inte bor i den ena fastigheten så vill vi slippa sopkärlet till den. Men Hemab kräver ändå att vi måste ha fyra sopkärl. Deras förklaring är att det är två olika fastighetsbeteckningar, berättar Annica Jonsson.

Annica och Marianne tycker att det är en bristfällig information som har nått hushållen i Härnösand

– Vi har gamlingar som bor hemma. Hur mycket sopor har de och vad händer med deras matavfall. Det finns dessutom en risk att kommer in skadedjur i soppåsarna under deras diskbänkar, säger Marianne Karlstedt som inte är kritisk mot själva miljötänket i den stora reformen.

– Men jag tycker att Hemab borde skynda långsamt med tanke på att man nyligen har öppnat Härnösands nya kretsloppspark. Den fungerar jättebra med en trevlig personal som man kan rådfråga.

– Men nu är beslutet redan tagit och ska bara genomföras. Det är som om pengarna bränner i fickan, fortsätter Marianne Karlstedt.

Mer läsning

Annons