Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan sprida rabies

/
  • Länsveterinär Helén Löfblad bekräftar att man i samband med en djurinspektion förra veckan hittade en hund som man misstänker förts in i landet på ett illegalt sätt.
  • Lurviga och söta. Men köp inte en hund om du inte vet dess bakgrund, varnar Svenska Kennelklubben. Risken finns att dessa hundar kan sprida rabies.    OBS: Hundarna på bilden har inget med texten att göra.

Lurviga, gosiga och söta. Men se upp. Din hund kan bära på en allvarlig sjukdom.

Smuggelhundar är ett växande problem. Och allt fler hundköpare blir lurade.
– Risken finns att dessa valpar kan sprida rabies eller bandmask, säger Helén Löfblad, länsveterinär i Västernorrland.

Annons

Det blir allt vanligare att hundvalpar smugglas till Sverige från länder där de är billigare att köpa än här hemma. Att allt inte står rätt till upptäckts ofta först efter köpet - när det är för sent. Det har inte framgått att hunden inte är avmaskad eller vaccinerad.

I Härnösand har polisen fått flera samtal från oroliga hundägare som larmat om oseriösa hundförsäljare.

– Vi har fått indikationer på att det förekommer att personer försöker sälja hundvalpar på sätt som inte är lagligt i Sverige, men så länge det inte finns några anmälningar kan vi inte göra så mycket, säger Jan Aller, förundersökningsledare i Härnösand.

Helén Löfblad bekräftar att man i samband med en djurinspektion förra veckan hittat en hund som man misstänker förts in i landet på ett illegalt sätt. Ärendet är nu överlämnat till Jordbruksverket.

– Det är ett stort åtagande att köpa en hundvalp. Den ska följa dig i många år och det är viktigt att det blir rätt från början. Köper man en smuggelhund kan den föra med sig sjukdomar vi inte har i Sverige. Att det dessutom är straffbart att köpa en insmugglad känner inte alla till.

Hon framhåller rabies och bandmask som två exempel. För att till hundra procent få klart för sig att det är en frisk valp man köper är det viktigt att den är veterinärbesiktad innan.

– Det är också bra att ha träffat valpen och valpens mamma i hemmet för att bilda sig en uppfattning om hur den är uppfödd och hundens temperament.

Enligt svensk djurskyddslagstiftning måste en valp ha uppnått åtta veckors ålder innan man separerar den från tiken. Att köpa en smuggelhund är problematisk av flera anledningar, menar Helén Löfblad.

– Tar man in en valp olagligt är det omöjligt att veta hur den fötts upp och om den fått tillräckligt lång tid med sin mamma.

Torbjörn Eriksson är ordförande i Härnösands Brukshundsklubb:

– Vi är noga med att uppmana våra medlemmar att aldrig chansa med oseriösa säljare.

Att inte känna till hundens bakgrund och sakna rätt papper kan stå köparen dyrt. Svenska Kennelklubben tar varje vecka emot samtal från personer som ovetandes köpt en insmugglad valp. Blir hunden sjuk täcker inte försäkringen alla utgifter.

Läs även: Socker och Envy godkända med beröm

Annons