Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har inte lyckats driva sina frågor

Riksdagsledamöterna i Västernorrland har inte lyckats att påverka i någon stor utsträckning.
Oppositionens ledamöter säger att det i stället har gått bakåt i de frågor som man tycker är viktigast.
Inte heller de som tillhör majoritetspartierna är nöjda.

Annons

Att oppositionen har svårt att lyckas få igenom sina idéer kan tyckas självklart, eftersom man inte har makt. Men även riksdagsledamöterna från allianspartierna har problem att driva sina hjärtefrågor.

Emil Källström (C) är bara delvis nöjd med vad han kunnat uträtta.

– Förutsättningarna i Norrland för företagare har blivit bättre men inte tillräckligt bra. Men ungdomsarbetslösheten är fortfarande alldeles för hög. Den här regeringen har inte lyckats få ned ungdomsarbetslösheten på ett sätt som Sveriges unga förtjänar

– Det finns en hel del saker som vi visste att vi borde göra men som vi inte gjort. Det är en källa till frustration men också till att vilja fortsätta att jobba, säger han.

Eva Sonidsson (S) håller med om ungdomsarbetslösheten.

– Deras åtgärder för ungdomsarbetslösheten som sänkningen av krogmomsen har inte gett resultat. Det är en besvärlig situation inte minst när många myndigheter flyttar ut verksamhet från vårt län. När man sen får till svar att det här bestämmer generaldirektören och regeringen lägger sig inte i, då är man fel ute.

Susanne Eberstein (S) brinner för jämställdhet och jämlikhet. Hon anser att jämlikheten inte gått framåt.

– Jag känner att även jämställdheten har gått bakåt. Kvinnofällan slår igen när man får barn. Innan dess tror kvinnor att man betyder något själv, men sen är det hämtning, lämning och städning som påverkar.

Ingemar Nilsson (S) anser att hans hjärtefråga om trygghet blivit sämre. Jasenko Omanovic konstaterar att hans viktigaste fråga arbetslösheten ökar.

Kristina Nilsson (S) vill jobba för minskade klyftor i samhället

– Jag har misslyckats ganska kapitalt om man tittar hur det ser ut i samhället. Klyftorna ökar. Jag hoppas att jag drivit de här frågorna så att när vi väl kommer till makten ska det hända något.

Jonny Skalin (SD) tycker att han och partiet lyckats bra förutom i invandrings- och flyktingpolitiken.

– När det gäller ansvarsfull invandringspolitik finns det mer att önska. Invandringspolitiken kostar mycket pengar. Vi har inte nått fram i den frågan men vi har fått en plattform att jobba utifrån, säger han.

Lena Asplund (M) försöker påverka genom samtal.

– Infrastrukturfrågor tar jag direkt med infrastrukturministern. Jag träffar henne rätt mycket. Jag tror att det ger mycket bättre resultat än att lägga motioner.

– Nu ska jag ta ett litet snack om det som kommit från Trafikverket. I trafikplanen har man plockat bort saker som legat i pipelinen innan.

Partikollegan Eva Lohman (M) är nöjd med hur vården förändrats men är också kritisk till hur regeringen drivit infrastrukturfrågor.

– Visserligen har vi fått klart med Norrtåg men tågtrafiken är inte fulländad. Det borde gå att åka tåg mellan Sollefteå och Kramfors och järnvägen mellan Härnösand och Sundsvall är alldeles för krokig.

Christina Höj Larsen (V) anser att hennes arbete gör skillnad i flyktingpolitiken.

– Mitt uppdrag är att bevaka vad regeringen gör. Jag tycker att vi lyckats bra. Om vi inte funnits hade vi haft ett mycket tätare fält i mitten Vi har varit mycket pådrivande när det gäller socialdemokratin och folkpartiet när det gäller att lyfta in frågor.

– Rasisterna befäster sig men den antirasistiska rörelsen bli också större. Min utgångspunkt är att hade vi inte agerat hade det blivit värre.

Mer läsning

Annons