Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har egna företag som sommarlovssyssla: "För oss står kreativiteten i fokus"

Sedan 1999 drivs under somrarna konceptet Sommarlovsentreprenörer. Technichus har varit ansvariga för konceptet i två år, och i år deltar 16 personer och genom dem har totalt nio företag skapats. Vi pratade med företaget Söt som sockervadd.

Annons

Sandra Woldén satt vid försäljningsbordet när de sålde sockervadd under Clowner utan gränsers besök på Murberget.

Tjejerna bakom företaget heter Miranda Stenmark, Linnéa Hultgren, Ida Karlsson och Sandra Woldén. De bestämde sig för att ha en rolig sommar tillsammans och sökte sig därför till sommarlovsentreprenörerna.

–Jag ska flytta till Örebro i höst så vi ville passa på, förklarar Miranda Stenmark.

Projektet har pågått sedan mitten av juni. Idén till att göra just sockervadd fick de från Ida Karlssons pappa. Resultatet? Bättre än väntat!

– Vi var rädda att föräldrarna kanske skulle tycka att det var för sött, men det är faktiskt de som varit drivande till att handla, fortsätter Miranda Stenmark.

Totalt pågår projekten med sommarlovsentreprenörerna under minst tre veckor. En vecka får ungdomarna göra övningar i kreativtet, utveckla sina idéer, lyssna till föreläsare inom företagsamhet och mycket mer. Den följs av minst två veckor av praktiskt företagande. Jessica Ögren är handledare för projektet.

– För oss står kreativteten i fokus. När vi tar emot ansökningar ser vi väldigt mycket till att det finns drivkraft hos personer som skriver.

Av Härnösands kommun går 2000 kronor till varje deltagare, pengar som de själva väljer hur de vill använda. För Söt som sockervadd blir det alltså 8000 kronor.

– Själva sockervaddsmaskinen var väldigt dyr dock så vi år målsättning för företaget är att gå runt ekonomiskt, förklarar Miranda Stenmark.

Projektet sommarlovsentreprenörerna kommer att avslutas med en återsamling i slutet av sommaren.

Har det varit så roligt som ni ville att det skulle bli?

– Jag skulle iallfall säga det, det bästa har varit att se barnens glada ansikten när de får sin sockervadd, säger Miranda Stenmark.

Mer läsning

Annons