Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De ägnar sig åt rena maffiametoder"

/
  • En av pojkarna som anmält att han utsatts för utpressning berättar i förhör att han har fått svårt att sova, är rädd för att gå ut och ständigt oroar sig för att han själv eller någon i hans familj ska råka illa ut. En annan har bett sina föräldrar att få byta skola.
  • Josef Wiklund, polisen.

Ungdomar i Sundsvall krävs att betala påhittade skulder. I några fall har hoten gjort att barn inte ens vågat gå till skolan.

Det kallas bötning och liknar den organiserade brottslighetens utpressning och indrivning.

Annons

Någon stannar hemma från skolan av rädsla, en annan reser bort över ett lov för att komma i från utpressarna och en tredje rymmer hemifrån. Föräldrar och skolpersonal vittnar om stressade och rädda tonåringar som knappt törs gå utanför dörren utan en vuxen vid sin sida.

En pappa säger att utpressarna ägnar sig åt rena maffiametoder.

Historien börjar i maj 2013. En ung kille i Sundsvall blir kontaktad av en skolkamrat, en 16-åring, som påstår att killen är skyldig honom pengar och vill ha hans telefon i pant.

Till polisen säger killen att det inte finns någon skuld, att de inte ens känner varandra men går på samma skola. Knappt två veckor senare tvingar 16-åringen av en annan kille hans mobiltelefon på samma sätt.

Under den följande polisutredningen hotas en ung kvinna för att hon vittnat om ett brott 16-åringen begått.

Gärningsmannen, som hunnit fylla 17 år när domen meddelas den 4 oktober, döms till 60 timmars ungdomstjänst för olaga tvång, olaga hot, egenmäktigt förfarande och övergrepp i rättssak. Redan nästa skoldag ska 17-åringen ha sökt upp en av de utsatta killarna på skolan och pressat honom på pengar igen. Än en gång kontaktas polisen som nu får in ytterligare anmälningar mot 17-åringen och hans kompis, en 15-årig kille.

De två misstänks för flera likartade utpressningsfall. Ungdomarna som drabbats berättar att gärningsmännen sagt åt dem att de ska betala en skuld.

Bakgrunden till hur skulderna ska ha uppstått varierar, någon har sagt fel saker, en annan ska betala för att hans kompis stulit en moped och en tredje för att han blivit av med en lånad tröja.

Summorna är ofta mellan 3 000 och 10 000 kronor. I flera fall ska gärningsmännen ha tvingat till sig mobiltelefoner i pant till dess skulden betalas.

– I det här fallet handlar det om en omfattande utredning men min uppfattning är att det inte kommer in många uppgifter om den här sortens brott till oss annars. Ungdomspolisen jobbar underrättelsestyrt och under våra kontakter med ungdomar handlar det främst om narkotikaärenden och kränkningar på nätet. Vi ser inte så mycket av de så kallade bötningsbrotten men det betyder inte att det inte förekommer. Det finns mycket som ungdomar inte pratar med oss om, säger Josef Wiklund, chef för ungdoms- och brottsförebyggande enheten vid polisen.

Konsekvenserna för dem som pressats på pengar är flera. I förundersökningen mot 17-åringen och 15-åringen vittnar många om rädsla. Det är tonåringar som säger att de inte längre kan sova, som inte törs gå på stan och måste följas till och från skolan av sina föräldrar.

En förälder vars son ska ha rånats och pressats på pengar av 17-åringen tycker att det är helt makalöst att sonen inte kan vistas ute och känna sig trygg på grund av en person. "Det känns som han håller en halv stad i skräck" säger pappan till polisen.

En skolanställd berättar att elever som blivit vittnen till händelser inte ens vill förekomma med namn i utredningen.

Under tiden polisen jobbat med utredningarna har ungdomarna utsatts för nya påtryckningar. De varnas från att prata med polisen och får höra att de ska straffas för att ha vittnat.

17-åringen och 15-åringen uppges ha stått utanför skolor och väntat på personerna som pressats på pengar. Lärare och rektorer vittnar om att de avvisat obehöriga från skolområdet och vid några tillfällen tillkallas polis.

Ungdomarna och deras anhöriga säger även att de sökts upp i sina hem och på väg till eller från skolan.

– Fortsätter brottsligheten är det jätteviktigt att det också anmäls men ibland kan det ju vara obehagligt bara att vara nära personen och hot kan framföras på de mest subtila sätt. Det rör ju inte i minst ungdomar som utsätts för brott av skolkamrater, de möts i skolan hela tiden efteråt och då hamnar ett stort ansvar på skolan att stötta eleverna, säger Josef Wiklund.

På onsdag inleds rättegången mot 17-åringen och 15-åringen. De har förnekat merparten av de brottsanklagelser som riktats mot dem.

Mer läsning

Annons