Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vill kommunen göra simhallen privat

/

Härnösands kommun vill lämna över driften simhallen till en privat entreprenör.

Annons

Simhallen kommer i framtiden att drivas av ett privat företag. I alla fall om Härnösands ledande politiker får som de vill.

Nu inleds en process för att möjliggöra att simhallen läggs ut på entreprenad. Initiativet beskrivs som en del i en satsning för att utveckla området vid Kanaludden där det sedan tidigare finns planer på att bygga ett hotell.

Målet är att hotellet och simhallen ska bli ett slags paket och drivas av en och samma entreprenör. Men, för att ta över simhallen måste man också ta på sig att bygga hotellet.

Målet är att hotellet och simhallen ska bli ett slags paket och drivas av en och samma entreprenör. Men, för att ta över simhallen måste man också ta på sig att bygga hotellet.

– Chanserna för ett hotell ökar. Det här kan bli en nystart för Härnösand, en möjlighet att se vad vi vill vara och identifiera oss med. Härnösand drar till sig gäster och aktiviteter, säger Fred Nilsson. 

Amanda Lind (MP), ordförande i samhällsnämnden, säger att förhoppningen är att ett privat företag ska kunna utveckla området för samma eller mindre skattepengar som kommunen använder.

Den politiska processen kan komma att sluta med att kommunen går ut med en förfrågan till entreprenörer. Kontraktet uppges i så fall bli flexibelt och innebära att kommunen i efterhand kan gå in och göra egna satsningar. Fastigheten ingår inte i erbjudandet.

Men oppositionen är inte odelat positiv till förslaget.

– Vi är för en hotelletablering i Härnösand, men vi vill lyfta debatten om var i staden satsningen görs. Nu har man låst sig vid simhallen, men det finns andra områden som skulle behöva gynnas, till exempel Mellanholmen med teatern och Technichus eller resecentrum, säger Anders Gäfvert (M), oppositionsråd.

Den kritiken avfärdas av Fred Nilsson. 

– För oss har det aldrig legat någon prestige i var hotellet ska byggas. Men vi har ansträngt oss för att lyssna till vad som skulle vara möjligt, och sanningen är att det hittills inte finns en enda intressent för att bygga på de platser som Anders Gäfvert nämner. När det dyker upp intressenter, då kan vi ta den debatten. 

Tidigast i januari kan kommunfullmäktige komma att fatta beslut i frågan.

Mer läsning

Annons