Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danslektioner en ingång till språket – och välkommet avbrott i väntan på besked

Varje kväll den här veckan har asylsökande och personer från lokalbefolkningen i Ådalen dansat tillsammans på Härnösands folkhögskola. Zahra Nori från Afghanistan bor sedan tio månader tillsammans med sin familj på asylboendet på Highway hotel. "Jag behöver verkligen det här, det gör mig glad."

Annons

Projektet startades av Jessica Ögren, Åsa Karlberg och Milly Lundstedt som även har hand om integrationsprojektet Inlöparna. Ett projekt där man varje vecka sedan början av oktober förra året löptränar tillsammans på Högslätten.

– Vi märkte att vi inte fick några återkommande kvinnliga deltagare dit, så vi pratade med Marie Husein från asylboendet på Highway hotel, som i sin tur pratade med tjejerna där om vad de skulle vara intresserade av att göra, förklarar Jessica Ögren.

Efter det lärde Jessica Ögren känna dansaren Elin Kristoffersson och de två samlades runt idén om att göra ett projekt som innehöll dans. Integrationsbidrag söktes från kommunen och i måndags drog projektet till slut igång: en vecka av dansträning på Härnösands folkhögskola.

Läs också: Planen oanvänd i 15 år – nu livas den upp av laget med asylsökande: "Mår bättre när jag får spela fotboll"

Ett 20-tal kvinnor är på plats. Deltagarna sätter sig i en ring på golvet och uppvärmningen påbörjas.

– Lår, knä, vad och fot, förklarar och visar Elin Kristoffersson de olika delarna av kroppens namn samtidigt som hon går igenom uppvärmningen.

Lektionen börjar.

Dansen blir en ingång till språket, men framför allt en paus från den ständiga väntan på besked om uppehållstillstånd. Zahra Nori kom till Härnösand för tio månader sedan från Afghanistan. Hon och hennes familj bor i ett rum tillsammans på asylboendet på Highway hotel.

– Det här ger mig en möjlighet att träffa vänner och få ett avbrott från vardagen, förklarar hon.

Elin Kristoffersson

För Zahra Nori är det första gången hon tar danslektioner.

– Tidigare har jag mest dansat på till exempel bröllop, men det viktiga här är för mig framför allt gemenskapen, förklarar hon.

Hennes förhoppning är att dansen efter den här veckan ska fortsätta.

– Jag behöver verkligen det här: Det gör mig glad, säger Zahra Nori.

Milly Lundstedt, Åsa Karlberg och Jessica Ögren hoppas samma sak.

– Vi ska skicka en ny ansökan till kommunen om fortsatt stöd för att även i höst kunna erbjuda danslektioner. Får vi det stödet kör vi, säger Jessica Ögren.

Milly Lundstedt, Hakima Alijani och Zahra Nori.

Mer läsning

Annons