Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coster får snartlämna Israel

Annons
Coster får snart

lämna Israel

Härnösandsbon Stefan Coster och en annan svensk fredsaktivist kommer att få lämna Israel inom kort. Dock inte på söndagen. Det uppger UD:s presstjänst

Personal från Sveriges ambassad i Israel har träffat Stefan Coster och hans kamrat.

- De berättade att de mår bra och har hittills behandlats väl, säger Mattias Sundholm vid utrikesdepartementets (UD) presstjänst till tidningen på söndagseftermiddagen

På söndagen fick Stefan Coster möjlighet att träffa den kvinnliga advokat som Israel har utsett åt samtliga aktivister.

Stefan Coster och hans kamrat har ett par gånger på söndagen varit i kontakt med ambassaden i Israel. Även efter att de fått träffa advokaten.

- Men några närmare besked om när de ska lämna Israel har inte vi fått, säger Mattias Sundholm.

Åtminstone tre av de personer som fanns med i Födelsekyrkan har redan fått lämna Israel.

Stefan Coster och hans kamrat vill att svensk UD-personal är närvarande vid en utvisning.

Armén har nu dragit sig ur de palestinska städerna men fattat posto vid infarterna.. Under natten till söndagen fick Tulkarm en brutal men kort påhälsning av israeliska soldater.

De reservister som inkallades förra veckan för att gå in i Gazaremsan i ett stort angrepp har nu sänts hem, sedan operationen inställts. Israelisk press talar om oenighet i arméledningen och om reservisternas ovilja mot att sändas till Gaza medan erfarna enheter av armén stod kvar på Västbanken.

I Födelsekyrkan i Betlehem hölls mässa för första gången på 40 dagar. Den katolske patriarken Michel Sabbah sade i sin predikan att "roten till det onda i Mellanöstern är ockupationen".

Den stora fredsdemonstrationen i Tel Aviv i lördags kväll samlade drygt 60 000 deltagare. Talare - bland vilka märktes oppositionsledaren Yossi Sarid och författaren Amos Oz - kritiserade särskilt att socialdemokraterna Shimon Peres och Binyamin Ben-Eliezer, utrikesminister respektive försvarsminister, stannar kvar i Ariel Sharons regering.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons