Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsåklagaren höggs ner efter förhandlingen

Annons
Chefsåklagaren höggs ner efter förhandlingen

- brister i säkerheten även i Härnösand och Sundsvall

"Faktum är att det endast är Sollefteå tingsrätt som håller måttet när det gäller säkerheten..."

Curt Theander, chefsåklagare

Chefsåklagaren i Östersund, Sune Andersson, överfölls med flera knivhugg i ryggen i samband med en förhandling i Östersunds tingsrätt i går.

Han fördes till Östersunds sjukhus där han omedelbart opererades. Hans tillstånd bedöms som allvarligt.

Den misstänkte, som satt som åhörare, är släkting till den huvudåtalade så kallade "rohypnolmannen" som för åtta år sedan drogade ett antal kvinnor i Östersund för att sedan våldta dem.

Nu hade han utlämnats från Ryssland och placerats på häktet i Härnösand där alla förberedande förhör hållits. Den här veckan har han tillbringat i Östersunds tingsrätt.

Dit hade även en nära släkting tagit sig och slagit sig ner bland de övriga åhörarna i tingssalen. När rättegången var slut 13.45 i går, och Sune Andersson lämnade salen, följde knivmannen med ut genom dörren till foajén och attackerade chefsåklagaren bakifrån.

Polisbilar och helikoptrar sökte efter den flyende gärningsmannen som kunde gripas i Östersund. Han fördes till polisstationen och anhölls. Han är misstänkt för mordförsök alternativt dråpförsök och har tidigare avtjänat straff för samma typ av brott som huvudmannen.

Sune Andersson är en väl känd åklagare i Ångermanland. Han har tidigare bland annat skött internutredningar hos Härnösandspolisen.

Chefsåklagare Curt Theander liksom övrig personal på åklagarkammaren i Sundsvall, är givetvis bestörta över vad som hänt.

Frågan som nu ställs är om samma sak kan hända i de västernorrländska domstolarna? Är säkerheten tillräcklig?

- Faktum är att det endast är Sollefteå tingsrätt som håller måttet när det gäller säkerheten. Där kan åklagaren gå direkt i från sitt rum in i tingssalen, säger Curt Theander.

Det var inte länge sedan Ångermanlands domsaga invigdes i Härnösand. Ombyggnationerna har kostat många miljoner och allt är tipp topp - utom skyddet för åklagarna som man tycks ha glömt bort.

- I Härnösand och Sundsvall måste åklagarna gå igenom de allmänna utrymmena för att komma in i rättssalen. Det är naturligtvis inte bra ur säkerhetssynpunkt, påpekar Curt Theander.

På åklagarkammaren i Sundsvall är man dock väl skyddade.

- Vi känner oss trygga här på kontoret. Ingen kommer in utan vår vetskap.

Efter förhandlingen i Östersunds tingsrätt meddelades att beslut om huvudmannen kommer att lämnas tisdag den 18 december - om han ska stanna kvar i häktet i avvaktan på dom, eller om han skall genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons