Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen bekostade stugan med skattemedel

/
  • Den förre förvaltningschefen Bo-Göran Westin på väg in till den första rättegångsdagen

Chefens privata sommarstugebygge bekostades med skattemedel. Kostnaden doldes bland andra fakturor. När han senare frågade Skanska om fakturan fick han svaret: "Det tar vi senare".

I går inleddes rättegången där den före detta förvaltningschefen på Härnösandshus Bo-Göran Westin, 58, är en av de åtalade.

Annons

Härvan skakade om det kommunala bostadsbolaget Härnösandshus som gjorde en ordentlig översyn av sina rutiner när händelsen uppdagades.

Bo-Göran Westin, en av de anklagade, står åtalad för grov trolöshet mot huvudman, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse. Även en före detta anställd vid byggföretaget Skanska åtalas för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Båda förnekar brott.

I mars 2010 kunde allehanda.se avslöja hur Bo Göran Westin, låtit bygga en privat sommarstuga med skattepengar.

Enligt åklagaren Staffan Edlund från Riksenheten mot korruption köptes stugan hos en leverantör i Härnösand. Fakturan gick till lokala företag som sen, i sin tur, vidarefakturerade till Skanska. Tjänstemannen har sedan attesterat fakturan. Bakom åtalet finns en mängd både muntlig och skriftlig bevisning. Bland annat epost och fakturor där även ett annat Härnösandsföretag finns med som fakturaställare. Dessutom finns det kontoutdrag och olika minnesanteckningar som visar hur Skanska upptäckt den brottsliga verksamheten.

Den privata sommarstugan bokfördes under projektet Brandsoldaten, ett garagebygge som Skanska hade i uppdrag att sköta åt Härnösandshus. Fakturan som kom till Härnösandshus bokfördes endast som "a conto", någon närmare specifikation av kostnaderna gjordes därför inte. Bo-Göran Westin kunde själv attestera fakturorna utan insyn. Transaktionerna upptäcktes när Skanska gjorde en internrevision.

Att projekt Brandsoldaten blev dyrare än planerat berodde på att fler parkeringsplatser behövde byggas, förklarar Westin.

– När det blev förändringar i projektet vände jag mig till den åtalade tjänstemannen på Skanska. Jag bad också om hjälp med att resa en stuga med loft på min sommarstugetomt. Men jag kände inte till hur stugan fakturerades. Tanken var att den skulle betalas senare.

Något avtal skrevs aldrig med Westin som är normalt vid den här typen av affärsuppgörelser. Skälet till det var även tidsbrist, säger tjänstemannen.

I dag hävdar tjänstemannen att orsaken till att stugan hamnade under projektet Brandsoldaten berodde på att han under den aktuella perioden var involverad i ett stort och komplicerat projekt som tog all hans tid och koncentration.

– Det var av bekvämlighetsskäl helt enkelt. Syftet var att göra upp affären med Westin senare när jag fick lite tid över.

På en rak fråga från sin advokat Nils Hansson säger han också att Westin varit på honom flera gånger för att göra upp om priset på stugan.

I tidigare polisförhör har tjänstemannen förnekat att det inte fanns någon särskild faktura som handlade om stugan. På den punkten har han ändrat sig och menar nu att priset höjdes på grund av komplicerade markförhållanden.

– Det blev mer jobb än planerat, säger han.

Totalt kostade projektet Brandsoldaten 1 900 000 kronor. Från början var priset lägre, men enligt åtalet sade Bo Göran Westin till tjänstemannen att lägga till kostnaderna för huset på projektet.

Ett halvår efter att händelsen blivit känd fakturerade Skanska Bo Göran Westin för stugan. Skanska gjorde en internutredning och informerade om kopplingarna mellan företaget och kommunen. Tjänstemannen fick sparken när händelsen uppdagades.

– Första polisförhöret är den värsta dagen i mitt liv. Jag kände mig skuldbelagd på något vis och det var tungt att bli uppsagd efter 23 år på samma jobb. Jag sa nej till advokat till en början för jag upplevde inte att jag gjort något fel, säger han.

Tjänstemannen framhåller också att han inte gjort något för egen vinnings skull. Åklagare Staffan Edlunds ståndpunkt är att han ändå har ett stort ansvar och därför bör dömas till medhjälp.

Bo-Göran Westin valde att säga upp sig själv efter ett möte med Göran Albertsson, vd på Härnösandshus.

– Jag valde att gå direkt, jag kände att ingen ändå skulle tro mig, säger han.

Mer läsning

Annons