Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdepeng kan utveckla Viksjö

/

Centerpartiet i Härnösand vill att kommunen öppnar upp en möjlighet för bygdepeng och ett lokalt ägande när man beviljar tillstånd för nya vindkraftverk.

Annons

Kommunstyrelsen är positiv till motionen men Sven Westerlund (C) som har skrivit den är inte nöjd med svaret.

– Jag anser inte att motionen är juridiskt rätt besvarad. Antingen ska den tillstyrkas eller avstyrkas, det räcker inte med att den bara är besvarad. Och ska det verkligen behöva ta åtta månader för att få ett svar, säger Westerlund efter måndagens snabba kommunfullmäktigemöte i Härnösand.

Härnösand står inför en jättesatsning på vindkraft i Viksjöområdet. Det är Eon Vind Sverige AB som ansöker hos länsstyrelsen om att sätta upp 155 vindkraftverk med en totalhöjd på 220 meter. De aktuella områdena ligger öster och väster om Viksjö samhälle.

Efter att motionen inlämnades har kommunen antagit riktlinjer för vindkraften. Där är det inskrivit att kommunen förutsätter att vindkraften ger lokal nytta genom bygdepeng och ett lokalt ägande.

– I princip har vi fått igenom motionen. Det är viktigt att vi nu följer upp beslutet så att det blir positiva effekter för Viksjöområdet, säger Westerlund som ställde en rak fråga till kommunalrådet Fred Nilsson (S) om vad som händer med planerna.

– Besvara var det klokaste beslutet och jag tycker att vi har besvarat motionen. Bönesvaret har kommit innan bönen är bedd, då är den besvarad, formulerade Fred Nilsson som berättade att kommunen har träffat Eon vid två tillfällen, det senaste för två veckor sedan.

– Vi kan inte idka någon slags utpressning mot Eon. Det här är en så stor och viktig fråga och vår strategi är att vi inventerar alla förslag som är bra för Viksjöområdet. Den signalen har jag också lämnat vid en företagarträff nyligen i Viksjö, sa Fred Nilsson.

Mer läsning

Annons