Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busstrafiken till Utansjö räddas

Efter lokal kritik och påtryckningar från Härnösands kommun räddas stora delar av busstrafiken mellan Härnösand och Kramfors.
– Beslutet är en seger för de boende i Utansjö och Ramvik som protesterat, säger kommunalrådet i Härnösand, Fred Nilsson (S).

Annons

Det var i våras som kollektivtrafikmyndighetens huvudman Landstingets meddelade i våras att 24 av 28 bussturer på vardagar och alla turer på helgdagar mellan Härnösand och Kramfors ska tas bort nästa år.

Det motiverades med att tågen har börjat gå på Ådalsbanan. Men eftersom tågen inte stannar i Utansjö, Ramvik och andra mellanliggande orter så skulle en sådan nedskärning allvarligt försämra kollektivtrafiken.

Härnösands kommun protesterade tillsammans med boende i området och Migrationsverket mot dessa planer.

Efter nya diskussioner med berörda kommuner har linje 90 och linje 10 till största delen räddats kvar. Reducering kommer nu att omfatta sex av de 28 turerna på vardagar, medan helgtrafikens sex turer lämnas kvar orörda.

En viktig faktor till att kollektivtrafikmyndigheten nu ändrar sig är att upphandlingen av trafik blev billigare än väntat för landstinget.

Härnösands kommun hoppas nu att även regionaltågen kan stanna i Mörtsal vid Höga Kustenbrons södra brofäste.

– Vår dialog med landstinget innebar också att vi nu tillsammans ska utreda om regionaltågen kan stanna där, säger Tomas Frejarö (MP), biträdande kommunalråd i Härnösand med ansvar for kollektivtrafiken i kommunen.

– Det skulle ge en central punkt som möjliggör effektivare kollektivtrafik i området och ha regional betydelse för bland annat vandringsturism, säger han,

Läs också: Sista ordet gällande indragningarna av turer på linje 10 och 90

Mer läsning

Annons