Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussförare måste söka nya arbeten

/
  • Den 15 juni nästa år tar Byberg och Nordin över busstrafiken i Härnösand. Endast en chaufför som i dag kör för Nobina har hittills fått jobb hos Byberg och Nordin.

Hittills har ingen chaufför fått jobb hos Byberg och Nordin som tar över busstrafiken i Härnösand i juni nästa år.

Chaufförerna i Härnösand väntar spänt på ett besked hur det blir med framtiden.

Annons

När Nobina förlorade upphandlingen om trafiken i Härnösand förändrades arbetssituationen för ett 20-tal chaufförer.

De tvingas nu söka nya jobb om man vill arbeta i hemorten eller följa med sin gamla arbetsgivare Nobina till Sundsvall.

– Vi är flera som kommer att jobba i Sundsvall eftersom vi får bättre arbetstider där, säger en busschaufför som vill vara anonym.

Nobina vann upphandlingen i Sundsvall vilket innebär att Keolis tvingas säga upp sin personal, totalt 230 personer. Det finns inte någon överenskommelse om övertagande av personal och Lagen om anställningsskydd gäller inte.

Läs också: Nobina tar över tätortstrafiken

Läs också: Mittbuss vinnare i busstrafiken

Eftersom chaufförerna i Härnösand har Nobina som arbetsgivare så behåller man sin anställning och erbjuds nu nya jobb i Sundsvall.

Byberg och Nordin kommer att bemanna bussarna i Härnösand i första hand med egna förare som har deltidsanställningar. Hur många som kommer att anställas av Nobinas personal i Härnösand är inte bestämt.

– Vår förhoppning är att vi kan anställa så många som möjligt. Vi har pratat med alla anställda och genomför för fullt intervjuer. Jag räknar med att merparten av förarna kommer från Nobina i Härnösand, säger Tomas Byberg, vd i Byberg och Nordin.

Mittbuss vann den stora upphandlingen av trafik i länet fram till år 2024. Bolaget ägs av sex lokal bussbolag, förutom Byberg och Nordin även Zetterblads trafik i Kramfors, Bergwalls buss i Graninge. Lindströms buss i Långsviksmon, KR Trafik i Ö-vik och Wästerlunds buss i Sundsvall.

– Vi kommer att satsa i Härnösand med en ny verkstad och även flytta dit en del administration. Vi investerar samtidigt i 50 nya bussar. Bland annat tittar på elbussar, säger Tomas Byberg.

Mer läsning

Annons