Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Briggen Tre Kronor till Härnösand och Ö-vik

/

Briggen Tre Kronor gör sin första seglats i Bottenhavet och är just nu på väg till Härnösand från Gävle och ska sedan fortsätta till Örnsköldsvik på fredagen. Innan dess ska intresserade i Härnösand få möjlighet att segla med segelfartyget.

Fartyget beräknas till Härnösand vid 18-tiden på tisdagen, men kan komma inseglande tidigare.

Annons

Tiden i Ångermanland kommer mycket att handla om miljögifter i havet och vad som ska göras för att Bottenhavet och Östersjön ska kunna visa på en hållbar framtid.

Briggen Tre Kronor sjösattes 2005 och blev klart för segling 2008.

– Sedan dess har fartyget seglat omkring i Östersjön, säger Sture Haglund, informatör om briggen och Initiativet Hållbara hav.

Seglatsen till Bottenhavet är fartygets första och sker via Gävle, Härnösand, Örnsköldsvik, Vasa i Finland och sedan ner till Åbo och sedan tillbaka till hemmahamnen.

– Vi vill öka ut vårt område att gälla även Bottenhavet. Under resan kommer prover att tas på vattnet som sedan ska analyseras, säger Sture Haglund.

– Prover som tagits i Östersjön har visat att det finns halter av läkemedel ute till havs.

Briggen Tre Kronor seglar inom ramarna för initiativet Hållbara hav och samarbetar med forskare, näringsliv, intresseorganisationer och myndigheter.

I samband med att fartyget kommer till Härnösand och Örnsköldsvik visas utställningen "Östersjön - vem bryr sig..." i anslutning där fartyget lagt till. Den handlar om fyra frågor som har betydelse för miljön i haven: kemikalier i våra kläder, båtfärger, solskyddsprodukter samt nedskräpningen i haven.

I Härnösand ska hållas ett seminarium där Härnösands kommun redovisar sju löften för en hållbar framtid. I Örnsköldsvik anordnas en miljökonferens om miljögifter i havet. Även där blir det en seglats för intresserade.

Briggen Tre Kronor har en anställd besättning som seglar fartyget. Sedan finns det ett antal som kallas volontärbesättningsmedlemmar samt ytterligare några som har praktikplats på briggen. Fartyget har måtten 35 meter lång och 8 meter bred. Måttet för djupgående är 3,3 meter.

Mer läsning

Annons