Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brakförlust för Härnösand

/
  • Prognosen för hela 2013 visar på ett underskott på 65 miljoner kronor vilket är 76 miljoner sämre än budget.

Härnösands kommun visar röda siffror. Prognosen för hela 2013 visar på ett underskott på 65 miljoner kronor vilket är 76 miljoner sämre än budget.

Annons

– Resultatet är inte förenligt med fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning, skriver Härnösands kommun revisorer i sin delårsrapport som sträcker sig till den sista augusti
De största budgetavvikelserna ligger hos skolnämnden (-2,5 miljoner) och socialnämnden (-11 miljoner). Där krävs det åtgärder, skriver revisorerna.
Kommunens delårsresultat uppgår till minus 31 miljoner vilket ska jämföras med plus 24 miljoner motsvarande period i fjol.
Härnösands kommun har till skillnad mot de flesta andra kommuner bestämt att redovisa de framtida kostnaderna för personalens pensioner i sitt bokslut. Ett beslut som tog för åtta år sedan.
Normalt ger pensionsskulden en välbehövlig ränteintäkt. Men i år har diskontoräntan sänkts med påföljd att det har blivit mindre pengar att bokföra som intäkt, totalt handlar det om ett negativt resultat på 70 miljoner
– Det här handlar om svängningar som vi inte råder över, det är en bokföringsteknisk fråga och handlar inte om några riktiga pengar, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).
– I själva verket har våra nämnder sammantaget presterat 16 miljoner bättre än budget. Vi har en bra likviditet. Enda problemet är socialnämnden som kämpar med ökade kostnader för hemtjänsten. Därför känns det orättvist att vi drabbas av kostnader som vi inte råder över. Vår personal gör ett jättefint jobb för att hålla sina budgetar och mår nu bara dåligt av att få läsa det här, fortsätter Fred Nilsson.
Underskottet för i år kommer inte att påverka budgeten för 2014, lovar Fred Nilsson som inte vill kritisera revisionen.
– Revisorer är revisorer, säger han.
Hans Sonesson (SJVP) är 1:e vice ordförande i kommunrevisionen som inte har hittat några konkreta fel i sin granskning.
Men revisionen konstaterar att delårsrapporten inte följer kommunfullmäktiges mål om en "god ekonomisk hushållning" eftersom resultatet inte uppnår målet med ett resultat på minst en procent.
– Socialnämnden är ett sorgebarn, där måste man hitta lösningar. Problemet med diskontot kan inte kommunen påverka, konstaterar han. Det här är ett halvårsresultat och inget resultat på helår, visst finns det en oro för framtiden, säger han.

Mer läsning

Annons