Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botniabanan undrar över miljöavgifterna

Annons
Botniabanan undrar

över miljöavgifterna

Botniabanan AB utökar sitt eget miljöarbete vid årsskiftet. Samtidigt vill man ha besked om vad myndigheterna gör för de dryga tillsynsavgifter bolaget tvingas betala.

Det framgår av ett brev från miljöchefen Marie Berglund till miljöenheterna på de två länsstyrelser och fem kommuner som berörs av järnvägsprojektet.

"Eftersom Botniabanan AB har att betala tillsynsavgifterna önskar vi en mer systematisk och noggrann redovisning av resurser och kostnader som tillsynen avser att täcka. Tillsynsavgifterna tycks dessutom bli den i särklass största kostnaden inom miljöavdelningens budget", skriver hon.

Ett önskemål som preciseras är att tillsynsmyndigheterna noterar "hur mycket debiterbar tid olika handläggare lagt ned på olika ärenden".

Botniabanans avdelning med miljöchef och miljöhandläggare kommer att kompletteras med ytterligare tre handläggare från och med årsskiftet. Handläggarna knyts till varje projektkontor.

Marie Berglund framhåller att utökningen minskar belastningen på tillsynsmyndigheterna.

Av brevet framgår att omfattande tillsynsavgifter hittills har aviserats under 2001 från länsstyrelsen i Västernorrland och Örnsköldsviks kommun.

Andra instanser med tillsynsansvar är länsstyrelsen i Västerbottens län, Kramfors kommun, Sollefteå kommun, Nordmalings kommun och Umeå kommun.

Botniabanan upprepar i brevet att man vill ha en samordnad miljötillsyn längs banan för att den ska bli resurseffektiv.

klas leffler

Mer läsning

Annons