Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botnia Link funderarpå att byta finsk hamn

Annons
Botnia Link funderar

på att byta finsk hamn

Botnia Link letar nu efter en alternativ hamn på den finska sidan. Man funderar att flytta verksamheten från Vasa till Kaskö.

- Några beslut är inte fattade, säger Gun Erikson-Hjerling, styrelseledamot och delägare i Botnia Link.

Kaskö ligger nio mil söder om Vasa och är betydligt mindre än Vasa.

- Där pågår just nu en ombyggnad av hamnen. Bland annat bygger man en ro-ro-ramp som kommer att vara färdig till hösten, säger Gun Erikson-Hjerling.

Innan man fattar beslut om en flytta ska man överväga fördelar och nackdelar. Framför allt ta reda på vad kunderna anser. Är det bättre eller sämre för kunderna att ligga i Kaskö transportekonomiskt. Dessutom vill man diskutera de ekonomiska villkoren med Kaskö.

- Infrastrukturen är utbyggd med en fin vägförbindelse till hamnen. Men vi avvaktar kundernas uppfattning innan vi kommer till ett beslut.

Ett problem som man funderar över är att Kaskö som är en mindre stad kanske inte är lika intressant för passagerartrafik.

En anledning till att man överväger att flytta verksamheten från Vasa är att man inte passar i de satsningar som Vasa och Kvarkenrådet gör.

Kvarkenrådet har slagit fast att en förbindelse mellan Härnösand och Vasa aldrig kan få något stöd

Från Kvarkenrådet eftersom Härnösand ligger för långt söderut utanför Kvarkenrådets verksamhetsområde. Man vill heller inte ge stöd till turerna mellan Umeå och Vasa eftersom det inte behövs två rederier som trafikerar sträckan. Däremot är det inte självklart att upphandlingen hamnar hos just RG-Line.

Botnia Link har haft en inledande diskussion med företrädare för Kaskö och hittills blivit mycket väl bemötta. Det dröjer innan man bestämmer sig för en eventuell flytt.

lennart lundberg

Mer läsning

Annons