Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbristen ett problem för våldsutsatta kvinnor: "Det blir inte bättre"

Mellan juli 2015 och juni 2016 gjordes i Sverige närmare 30 000 anmälningar om misshandel mot kvinnor. Eva Boström har arbetat för Härnösands kvinnojour de senate 10 åren, och innan dess 19 år ideellt. "Det blir inte bättre," säger hon.

Annons

Antalet anmälningar ger en ökning med två procent jämfört med samma period året innan och statistiken är hämtad från Brottsförebyggande rådet. I region nord (Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län) handlar det om 2360 anmälningar och en ökning på fem procent.

– När jag började arbeta för kvinnojouren trodde jag att det kanske skulle räcka med att informera och sedan skulle våldet mot kvinnor minska. Så ser inte verkligheten ut, säger Eva Boström.

Förra året bodde 40 personer varav 22 barn i Kvinnojourens lägenhet och året innan det 33 personer (13 barn).

– Oftast kommer man hit eftersom man utsätts för våld av en man, eller att man riskerar att bli tvingad att göra något mot sin vilja om man stannar.

Kvinnorna tillsammans med sina barn stannar allt från en natt till några månader. Bostadsbristen i samhället skapar flera svårigheter.

– Dels kan kvinnorna behöva stanna hos oss längre vilket gör att vi inte kan låta någon annan komma till oss, men det kan också skapa en situation där hon går tillbaka till sin relation eftersom hon inte hittar en ny bostad. De som kommer hit har inte planerat att flytta så de står ofta inte i någon bostadskö eller liknande, förklarar Eva Boström.

Det är inte första gången tidningen träffar Eva och antagligen inte heller sista. De tre senaste åren har vi suttit i sofforna där kvinnojouren håller till och hon berättar gång på gång om de mörka siffrorna och kvarstående problemen. Förra året sa hon att inget blir bättre och i år säger hon samma sak.

– Det som dock har varit positivt över tid är att man kan få bättre hjälp, men våldet stannar kvar.

Läs mer: Hon arbetar på Härnösands Kvinnojour: "Det blir inte bättre"

Ett tiotal kvinnor arbetar ideellt som jourkvinnor. De tar emot telefonsamtal och hjälper till efter kontorstid.

– Steget att söka hjälp kan vara långt så vår målsättning är att någon ska svara i telefonen när man ringer, förklarar Eva Boström.

Och extra viktig blir jourerna för kvinnor utan socialt nätverk.

– Det är ofta nyinflyttade kvinnor eller som saknar familj som bor hos oss eftersom de inte har någon annanstans att vända sig, säger Eva Boström.

För en förbättring efterlyser hon ett nytt sätt att se på våld i relationer.

– Vi måste börja att se problemet för vad det verkligen är och det är att det är en mansfråga. Fler män måste börja ta ansvar och se att de finns ett problem istället för att se det som ett personligt påhopp när frågan kommer på tal.

Mer läsning

Annons