Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsnoterat företag köper posthusen för 40 miljoner kronor

Annons
Börsnoterat företag köper posthusen för 40 miljoner kronor

Postfastigheter AB har sålt sina huvudkontor i Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall.

Köpare är Wihlborgs Fastigheter i Stockholm, och köpeskillingen för de tre fastigheterna är drygt 40 miljoner, eller noga räknat 40 785 958 kronor.

Wihlborgs Fastigheter är för övrigt det tredje största börsnoterade företaget i fastighetsbranschen.

Det här innebär samtidigt förändringar i Örnsköldsvik och Härnösand, där båda kontoren skär ner sina lokalytor i samband med de nya servicenäten som börjar fungera i månadsskiftet augusti/september.

- Hela kontorsnätet ska omändras, säger Björn Simon, ekonomichef på Postfastigheter.

Affären gäller alltså Härnösand Tullen 10, på Köpmangatan 13 och Skeppsbron 11. Örnsköldsvik Bryssel 11, som ligger på Köpmangatan 9 och Storgatan 13, samt Sundsvall Borgmästaren 10 på Köpmangatan 19, Norra Järnvägsgatan 24 och Tulegatan 14-16.

För ett par veckor sedan berättade Tidningen om Posten, jätteföretaget i förändring. Den här affären ska ses som en del i den förändringen.

- Posten har länge diskuterat att sälja ut sitt fastighetsbestånd, för att i stället hyra de lokala ytor som behövs, säger Björn Simon.

ï Varför det?

- Man vill ha kapital för att kunna genomdriva förändringar i verksamheten.

Nu ser det ut som om de aktuella fastigheterna kommer att få sin tredje ägare på kort tid. Wihlborgs har nämligen andra planer, och så här säger fastighetbolagets informationschef, Mats Berg:

- Vi har tagit över 73 kåkar i hela Sverige, samtidigt som vi har två huvudområden, och det är Stockholm och Öresund. I övrigt ska vi avveckla vårt innehav när det kan ske på ett bra sätt. Vi ska alltså sälja de här tre fastigheterna som vi nyss köpt.

ï Har ni redan inlett förhandlingar?

- Jag kan inte gå in på enskilda objekt, men generellt sett för vi diskussioner med intressenter. Det bör inte bli några problem, och det finns ju lokala fastighetsägare också.

Carina Nilsson, är lokal chef för servicenätet i Örnsköldsvik:

- Vi behöver helt klart mindre ytor, och jag håller på att titta mig omkring. Vi för samtal med fastighetsägare. Jag kan direkt säga att de fyra rum vi har på övervåningen inte längre kommer att behövas. Brevbäringen inne i stan kommer dock inte att förändras, och på nedre planet blir det ingen skillnad, där vi har verksamhet ut mot kunder.

Nisse Moberg är postchef för Ånge-Sundsvall-Härnösandsområdet:

- När det gäller Härnösand har vi skrivit ett nytt hyreskontrakt med de nya ägarna, vilket betyder att vi inte behöver lika stora ytor. Det nedre planet med kassan och brevbäraravdelningen blir dock oförändrat. I slutet av augusti börjar vi med det nya servicenätet, men ännu är det inte klart med vilka som blir entreprenörer.

ï Vad säger du om att Wihlborgs tänker sälja det de nyss har köpt?

- Inget märkligt, egentligen. De köper hela paket och sedan avvecklar man det som inte passar in, säger Nisse Moberg.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons