Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boplundrare överklagar fängelsedom

Den 47-årige Härnösandsbo som dömts till ett års fängelse för plundring av vilda fågelbon kommer att överklaga tingsrättens dom.

Annons

Det så kallade boplundrarmålet går rättsligt vidare till prövning i hovrätten sedan 47-åringen nu bestämt sig för att överklaga tingsrättens dom från den 31 januari.

Då fälldes den fågelintresserade Härnösandsbon med påföljden ett års fängelse. Via sin försvarare, advokat Nils Hansson yrkar 47-åringen att hovrätten ändrar åtalet avseende grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott till villkorlig dom.

– Vi anser att domen är väl hård och har beslutat att pröva ärendet i högre instans. Straffvärdet ska inte vara så här högt. Mot bakgrund av att mannen är ostraffad sedan tidigare anser jag att villkorlig dom hade varit ett lämpligt straff, säger Nils Hansson.

Den dömde Härnösandsbon är svårt sjuk i cancer och går regelbundet på behandlingar. När rättegången avslutades i Ångermanlands tingsrätt kunde han inte närvara på grund av sin sjukdom. Ett fängelsestraff skulle i hans tillstånd bli ytterst påfrestande.

– Vi vänder oss också mot rubriceringen grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott, där tycker vi att de kunde valt en mildare formulering.

Härnösandsbons två kumpaner, från Södermanland respektive Göteborgstrakten, dömdes båda till villkorlig dom och dagsböter.

Rättegången, som pågick under 23 dagar, är den första där rättsväsendet anser sig kunna bevisa plundring.

Mer läsning

Annons