Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonvolu viziti min

/
  • Bonvenon al nia lando ! - Välkommen till vårt land! Tomas Frejarö, längst till höger i främre raden, har hälsat esperantister från hela Europa välkommen till Härnösand.

"Bonvolu viziti min" - Välkommen att besöka mig!

Så kan det låta när esperantister kommer till nya platser i världen.

– Språket förenar, menar Karin Malin Ekström.

Annons

Tanken var att ena världen. Det var i alla fall den polske läkaren Ludwig Zamenhofs vision när han skapade esperanto 1887. Riktigt så har det inte blivit.

Men esperanto har ändå bidragit till att skapa fred och förståelse mellan länder, framhåller de esperantister från hela Europa som samlas i Härnösand denna vecka.

– Det är mycket lättare att lära än andra språk och har tagit mig till ställen jag annars aldrig skulle kommit till. Vi bor hos likasinnade som kan språket och får lära oss mycket om andra kulturer, säger Jülia Noe från Tyskland.

"Apelsinträffen" är ett årligen återkommande arrangemang i Härnösand då bara Esperanto talas. Under en hel vecka ordnas det olika temakvällar och evenemang. I år är det runt 25 esperantister från olika håll i Europa som slutit upp. Många av dem inkvarterar sig hos andra esperantister via nätverket Pasporta Servo, med över 1 300 anslutna.

– Språket har gett mig massor av nya vänner och lärt mig förstå andra kulturer, berättar Johannes Mueller från Tyskland.

Det är en uppfattning han delar med Tomas Frejarö, miljöpartiskt kommunalråd i Härnösand och ivrig esperantist.

– Det är ett demokratiskt språk, gynnar ingen nation eller kultur före någon annan. Du möter människor på lika villkor och får aldrig höra att du har ett dåligt uttal.

På 1930-talet var esperanto riktigt stort. Men i takt med engelskans utbredning har dess betydelse minskat och många menar att språket idag lider av ålderkrämpor. Något Tomas Frejarö inte vill hålla med om.

– Nej, internet har gjort det mycket enklare att lära sig esperanto och i dag är det många unga som intresserar sig för språket.

Mer läsning

Annons