Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolander kräverupprustad järnväg

Annons
Bolander kräver

upprustad järnväg

Bättre kommunikationer mellan Härnösand och Sundsvall. Nu startar den nyblivna riksdagsmannen Lennart Bolander sitt uppdrag genom att kräva snabbtåg mellan Härnösand och Sundsvall. Det gör han genom att fråga näringsminister Björn Rosengren om vad som ska hända med sträckan Härnösands- Sundsvall.

- Infrastrukturen i Västernorrlands län är i många avseenden inte tillfredsställande. Det gäller i synnerhet trafiklösningarna genom Sundsvall och norrut. I infrastrukturpropositionen finns pengar avsatta för att lösa E4-problematiken. Även järnvägen får pengar, dock inte tillräckligt, konstaterar Lennart Bolander.

År 2008 beräknas Botniabanan vara färdigställd.

- Då kommer den mycket märkliga situationen att uppstå, att söder om Sundsvall samt norr om Nyland, så har vi X2000-standard, men däremellan kommer banans standard att vara undermålig och inte lämpad för snabbtåg. Som exempel kan nämnas att det i dag tar 45 minuter med X2000 mellan Sundsvall och Härnösand. Med snabbtågsstandard skulle det gå på 20 minuter.

Den 12 januari informerade Banverket om att man skulle utreda samhällsnyttan av en järnvägsutbyggnad i området.

- Det är ju bra. Men mindre bra är att man i nästa mening säger att "en ny järnväg mellan Sundsvall och Härnösand skulle kunna stå klar 2015, inte tidigare."

Bolander anser att hela Botniabaneprojektet riskerar att förfelas om inte järnvägen genom centrala Sundsvall och norrut mot Nyland upprustas eller nybyggs så att det blir samma snabbtågsstandard hela vägen.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

Mer läsning

Annons