Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende drabbat av skabb

Härnögårdens korttidsboende har drabbats av skabb.

Upptäckten gjordes under julhelgerna och enligt kommunen har man kontroll på situationen.

Annons

– Korttidsboendet har en hög omsättning av patienter vilket kan vara en förklaring, säger Andreas Vikdahl, medicinsk ansvarig (MAS) i Härnösands kommun.

Korttidsboendet har tre avdelningar och det är en av dem, med 27 platser, som har drabbats. Boendet fungerar som ett avlastningsboende för personer som är färdigbehandlade efter exempelvis en stroke eller väntar på ett särskilt boende i kommunen.

– På den aktuella avdelningen har åtta personer smittats. Vi har även identifierat skabb hos tre personer som bor hemma växelvis. Samtliga genomgår behandling. Det gör även personalen som arbetar där, berättar Andreas Vikdahl.

När det blev känt begärde kommunen hjälp av Vårdhygienenheten hos landstinget, trots att skabb inte omfattas av smittskyddslagen.

– Situationen är genomgången och analyserad och vi har bistått verksamheten med råd om hur brett man bör utsträcka behandling och olika omgivningsåtgärder. Skabb kan vara nog så besvärligt och tyvärr betyder det inte att klåda upphör trots att man genomför behandling med salvor, säger smittskyddsläkare Lars Bladh.

Bland de omgivningsåtgärder som Bladh nämner är vädring i lokalerna och oftare byten av sånglinne.

– Många är rädda för att det är just dem som har dragit dit smittan, men det går inte säga var det har kommit ifrån. Det handlar om små mikroorganismer som finns överallt i samhället som vi måste lära oss att leva med. Personalen har gjort ett mycket bra jobb, det finns ingen anledning att klandra dem på något vis, säger Andreas Vikdahl.

Uppgifter har cirkulerat om att om att de receptfria salvorna för behandling av skabb har tagit slut på apoteken i Härnösand.

Skabb

Skabb är en hudparasit som orsakar klåda samt hudutslag hos människor.

Skabb finns i hela världen.

I Sverige har den blivit allt vanligare de senaste åren.

Människans skabbdjur infekterar bara människor och sprids oftast genom direktkontakt.

Inkubationstiden är 2–10 veckor.

Sjukdomen behandlas med speciella skabbmedel. Klådan brukar försvinna inom 4 veckor.

Mer läsning

Annons