Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåst av nätbedragare

Nätbedrägerierna fortsätter att dugga tätt i distriktet.
Nu har en 66-årig Härnösandsbo polisanmält att han blivit blåst när han var ute och surfade.

Annons

Härnösandsbon blev uppringd av en man som lät trovärdig och uppgav att han arbetade för Microsoft. Mannen påstod att 66-åringens dator var i behov av en uppgradering, bland annat skulle han se till att det installerades en ny brandvägg.

Det fanns dock en hake. Brandvägg och antivirusprogram är inte gratis och Härnösandsbon övertalades att lämna ut sitt bankkortsnummer.

Innan 66-åringen insåg att han råkat ut för bluffmakare hade det dragits drygt 6000 kronor på hans konto.

– Tyvärr är det här inte ovanligt. Många handlar i god tro när de är ute och surfar på nätet, säger Jan Bladin, förundersökningsledare vid Härnösandspolisen.

66-åringen är inte den första som drabbas av liknande nätbedrägerier i sommar. En annan Härnösandsbo blev lurad på 1 400 kronor när han var inne på Transportstyrelsens sajt och uppmanades att svara på några få frågor vilket han också gjorde. Några dagar senare upptäckte han att det dragits pengar från hans konto. Bedrägeriet polisanmäldes, men hoppet att hitta den som står bakom bedrägeriet är minimalt.

Nätbedrägerierna ökar drastiskt i hela landet och tär på polisens resurser. Bara under första halvåret i år har närmare 1 300 bedrägerier anmälts till polisen i Västernorrland, en ökning med hela 83 procent jämfört med samma period förra året.

Jan Bladin manar till försiktighet när det dyker upp förfrågningar om att svara på mejl eller lämna ut kontokortsnummer till okända.

– Säkrast är att aldrig besvara frågor eller mejl från okända människor, säger han.

Mer läsning

Annons