Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopsmöte i Härnösanddiskuterade ekumenik

Annons
Biskopsmöte i Härnösand

diskuterade ekumenik

Landets 13 biskopar med sin chef, ärkebiskop KG Hammar, var igår samlade till biskopsmöte i Härnösand. Den stora frågan man diskuterade var nya riktlinjer för ekumeniken - arbetet med att ena de kristna kyrkorna.

- De regler vi haft tidigare gäller från 1991, säger KG Hammar. Skillnaden mot för tio år sedan är att kyrkan och dess omvärld nu ges en tydligare dimension. Sedan den 11 september har ju också religionernas roll i dagens värld blivit mer markerad.

Biskopsmöten hålls sex gånger per år. Varannan gång i Uppsala och varannan gång i något stift.

- På mötena tar vi också upp aktuella frågor från de olika stiften och ger varandra råd och synpunkter.

Det var inte första gången som KG Hammar var i Härnösand sedan han blev biskop.

- Vi har haft biskopsmöte här också under Karl-Johan Tyrbergs tid. Nu fick jag också tillfälle att träffa er nye domprost Tor Frylmark, som var en av våra kontraktsprostar i Uppsala stift och som vi nyss överlämnat till er.

KG Hammar har ofta betonat den mystiska sidan av kristendomen. Det som också kallas mysticism. Det framkommer också av hans svar på frågan om vad som är Svenska kyrkans viktigaste roll i dag.

- Gud är allting som ligger under ytan. Det är vår uppgift att hjälpa människor att stanna upp och se vad som finns på djupet.

Mitt på dagen igår hölls en mässa i domkyrkan med biskoparna närvarande. Den leddes av Åke Sjöström, till vardags enhetschef på stiftskansliet.

Leif Åhman

Mer läsning

Annons