Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen deltar i invigning av labyrint i Gådeåparken

Annons
Biskopen deltar i invigning

av labyrint i Gådeåparken

Om ett par veckor är det dags är det dags för trädplantering i Härnösand. Då skall nämligen en ask döpt till det fornnordiskt hedniska namnet Ygdrasil planteras i Gådeåparken. I denna ceremoni där också ingår invigning av den labyrint som byggt är det meningen att biskop Tony Guldbrandzén ska delta.

-Jag känner till att labyrinter har förkristna anor. Men redan sedan 350-talet finns det en tydlig kristen tolkning av labyrinter. Där kan mitten symbolisera Kristi grav. Bland annat har labyrinter byggts utanför kyrkor, säger biskop Tony Guldbrandzén.

Det är invigningen av labyrinten som jag är ombedd att delta i.

Ygdrasil kallades i hednisk mytologi för gudarnas boning och var en ask i Asgård. Och under den nya asken ska man sätta en bänk tänkt för meditation.

Detta sker i samband med att hemslöjdens dag firas i Härnösand den 25 maj.

Bakom idén till en labyrint och trädplanteringen finns hemslöjdkonsulent Eva Nordengård.

Labyrinten blir 400 meter lång. De stenar som bildar labyrinten väger oftast flera hundra kilo. Labyrinterna har haft en religiös betydelse

Överguden Oden hade enligt den hedniska mytologin två bröder. En hette Vile och en hette Ve. En dag mördade Oden och hans två bröder deras pappa Ymer. De byggde världsträdet Ygdrasil av hans kropp.

Ygdrasil brer ut sina grenar över hela världen. Av dess tre rötter är en hos

Asarna. Den andra roten finns i jättarna.. Den tredje når ner till en drake eller orm som tillsammans med andra ormar ständigt gnager på roten och därmed hotar att förstöra trädet..

Ordet Ygdrasil kan också tolkas som "Ygg-drasill", dvs. "Odens häst".

Härnösands kommuns millennielabyrint är klar för invigning. Stenarna har legat på plats sedan hösten 2001. Nu är det trädens tur. Plantering av asken - livsträdet - sker under invigningsceremonin.

30 olika träd kommer att planteras med beskrivning av egenskaper och användningsområden. Labyrinten blir ett miniarboretum för den som vill lära sig mer om olika träslag.

I Samband med invigningen anordnas slöjdverkstäder med, Luffarslöjd, Gångstavar, Tovade sittdynor och Didjeridoo

Invigningsceremoni blir "Theseus och Ariadne" denna gång hämtad från den grekiska mytologin.

Det blir också levande installation: Julia, Marcus och hingsten Boyman Gösta Johansson: Kohorn, näverlur, flöjt

Vid planteringen av asken Yggdrasil är det meningen att biskop Tony Guldbrandzèn leder processionen in i labyrinten Arrangör för denna invigning är Härnösands kommun tillsammans med Svensk Markservice och Hemslöjdskonsulenterna.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Nu är det snart dags för invigningen av labyrinten i Gådeåparken

foto gunnar stattinLabyrinter har allt sedan kristendomens begynnelse funnits med i den kristna traditionen berättar biskop Tony Guldbrandzén

foto gunnar stattin

Mer läsning

Annons