Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biltjuv skulle till mamma – hade dynamit med sig

24-åring ville fira jul i Luleå: "Jag fick panik". Riskerar fängelsestraff.

Annons

24-åringen hade hemlängtan och ville fira jul med mamma i Luleå. Då stal han en bil i hastigt mod i Kramfors och drog norrut.

När polisen stoppade fordonet på E4 i Husum låg en dynamitgubbe bak i det stulna fordonet.

– Jag fick panik att jag inte skulle få fira julen med familjen, förklarade han i samband med rättegången.

Det var en tragisk historia som rullades upp i Ångermanlands tingsrätt på måndagen. Den 24-årige Kramforsbon har en trasslig uppväxt bakom sig och fick för några år sedan diagnosen adhd.

Han har missbrukat narkotika och andra droger sedan 16-årsåldern. För att komma bort från missbruk och kriminella kamrater flyttade han till Kramfors i början av förra året. Avsikten var att starta ett nytt liv med bostad och arbete.

Men det gick inte riktigt som han planerat.

I början av oktober dök en av kompisarna från gamla missbrukarkretsar upp i Kramfors och flyttade in hos honom. Då tog också missbruket fart igen.

Vid ett tillfälligt besök i sin gamla hemstad i slutet av oktober stal de en bil och gjorde sedan inbrott i 24-åringens gamla skola.

Den 22-årige kompisen vaktade utanför skolan allt medan 24-åringen tömde musiksalen i skolan på instrument och teknisk apparatur.

– Det var en ren impulshandling, inte alls planerat. Vi var höga på narkotika just då och har inte så bra minnesbilder av vad som egentligen hände, säger 24-åringen.

Med bilen fullastad med musikinstrument, högtalare, kablar, slutsteg och mixerbord styrde de sedan kosan norrut. En del av stöldgodset ansågs inte hålla måttet och slängdes längs vägen.

– Det var sprickor på några gitarrer, bland annat. Det var rena skräpet, förklarade 22-åringen i rätten.

Väl hemma i Kramfors tog de bussen till Sundsvall där de lyckades avyttra några av instrumenten.

22-åringen, som är bostadslös efter att ha separerat från sin flickvän stannade kvar hos sin kompis i Kramfors under hösten. Den 15 december blev han upplockad av 24-åringen i ett stulet fordon.

– Jag ville hem till mamma. Bilen stals i hastig mod, förklarade 24-åringen.

Men duon kom inte längre än till Husum. När polisen stoppade färden längs E4 och gjorde en visitation av fordonet fann de en dynamitgubbe på golvet.

– Den låg i slängd i en platskasse som jag hittade i Kramfors, erkände 24-åringen.

Åklagare Peter Salzberg yrkade på ett fängelsestraff för båda männen. 24-åringen själv hävdade att han för första gången i sitt liv är på väg att reda upp sin tillvaro och yrkade via sitt juridiska ombud, advokat Henrik Bodén, på ett lindrigt straff . Han söker jobb, har en lägenhet på gång och ser ljuspunkter i tillvaron.

Båda männen kommer att vara fortsatt häktade i väntan på dom som avkunnas 20 januari

Mer läsning

Annons