Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilskrotare anmälda till Konkurrensverket

Annons
Bilskrotare anmälda till Konkurrensverket

Två bilskrotsfirmor i Örnsköldsvik har anmälts av länsstyrelsen till Konkurrensverket. Orsaken är att de den 18 april gick ut med annons och erbjöd samma priser för skrotning av bilar.

Det är länsstyrelsen som på eget initiativ undersökt samarbetet sedan de sett annonsen.

Där erbjöd de bägge företagen, Bildelshuset i Överhörnäs och Lindgrens Bildemontering i Arnäs, ett gemensamt pris på 500 kronor för skrotning av bil för årsmodell -85 och äldre och gratis skrotning för nyare bilar.

- Avtal mellan företag är otillåtna om de har till syfte att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen på marknaden på ett märkbart sätt eller om de ger ett sådant resultat, skriver länsstyrelsen i brevet till Konkurrensverket. detta gäller särskilt sådana avtal som innebär att till exempel inköps- eller försäljningspriser eller andra affärsvillkor direkt eller indirekt fastställs.

När det gäller det aktuella fallet skriver länsstyrelsen:

- Detta förfarande med gemensam annons med ett gemensamt pris kan tyda på prissamarbete och därmed ett åsidosättande av konkurrenslagen.

Före anmälan har man från länsstyrelsen via telefon talat med ägarna till de bägge företagen för att höra deras synpunkter.

Kenn Hälldahl på Bildelshuset är förvånad av att ärendet gått vidare till Konkurrensverket.

- Jag trodde det var utrett, säger han. Att det blev så här var en ren tillfällighet. Så dum är man inte att man prissamverkar.

Owe Lindgren på Lindgrens Bildemontering säger att anmälan är helt grundlös.

- Vi är bägge med i samma branschorganisation som tagit fram prisbilden. Jag kan inte fatta anledningen varför det här ska gå till Konkurrensverket, och jag känner mig inte speciellt skakad över det här.

Leif Åhman

Mer läsning

Annons