Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billiga lån frånskatteparadis

Annons
Billiga lån från

skatteparadis

Får Härnösand en del av sina lånade pengar från Kommuninvest via skatteparadis? Frågan ställs efter en artikel i Dagens Nyheter om Kommuninvest, som har fonder med anknytning till skatteparadis.

Kommuninvest är en ekonomisk förening som ägs av 122 kommuner och tre landsting. I Västernorrland är det bara Härnösand som är med i Kommunivest.

Det kontroversiella är de värdepapper som Kommuninvest ger ut och är kopplade till så kallade hedgefonder.

Hedgefonder i skatteparadis, som Bermuda och Cayman Islands, slipper betala svensk bolagsskatt på 28 procent på reavinster och får därmed högre avkastning.

Genom att köpa optioner i index som speglar utvecklingen i hedgefonderna kan Kommuninvest erbjuda kommunernas långivare fondernas avkastning utan att placera pengar i dem.

Kommunerna tar sina lån från Kommuninvest främst för att kunna finansiera vård, skola och omsorg.

Förra året lånade Härnösand 40 miljoner kronor av Kommuninvest och man amorterar ett lån på 20-30 miljoner kronor.

- Hur Kommuninvest lånar upp har vi ingen aning om, säger Göran Andersson, ekonomichef på Härnösands kommun. Vi lånar på affärsmässiga villkor och tar de billigaste lånen. I framtiden är det meningen att vi inte ska ta några mer lån.

Kommunalrådet Ingvar Wiklund ser inga etiska problem med lånen från Kommuninvest.

- Det här är en styrelsefråga för Kommuninvest, säger han. Bara man följer lagen så ska man se till att de hittar den bästa avkastningen för pengarna. Det är det viktigaste för mig som ordförande för kommunstyrelsen.

Från Kommunivest säger man att uppgifterna i Dagens Nyheter i grunden är felaktiga.

- Inga pengar går från Kommuninvest till något skatteparadis, säger man i ett mail till kommunerna. Den enda kopplingen som finns med fonderna är att avkastningen på vår obligation bestäms av index, som räknas fram utifrån hur fonden utvecklas.

Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.to

Mer läsning

Annons