Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bert Karlsson vill satsa

/

Entreprenören och kände skivbolagsdirektören Bert Karlsson i Skara jagar ständigt nya projekt.
Nu vill han bygga ett imperium av asylboenden i Sverige.

Ett planeras i Härnösand, kanske i gamla fängelset.

Annons

Det är tidningen Dagens Samhälle som avslöjar den storskaliga affärsidén som drivs av Bert Karlsson, Ny Demokratis före detta partiledare.

Syftet är att bygga upp ett asylmottagningens Ikea som omsätter 100-tals miljoner kronor i ett tjugotal kommuner.

– Jag har 20 hotell runt om i landet som bara står och väntar, säger han till Dagens Samhälle.

Idén är inte helt ny. Bert Karlsson har redan i dag 900 belagda platser på tre boenden som ger en årsomsättning på nära 100 miljoner.

Nu har han anmält intresse till Migrationsverket att öppna ytterligare 18 boenden. I Norrland handlar det om Härnösand, Sundsvall, Åre och Sandviken.

Vilken plats han tänker sig Härnösand är oklart. allehanda.se har sökt Bert Karlsson utan resultat.

Riksanstaltens gamla fängelselokaler vid E4 mitt i stan kan vara ett alternativ. Bert Karlsson nosar redan på en likande fängelseaffär i Mariestad och enligt Radio Skaraborg har han två andra fängelsebyggnader i Norrland på gång.

Fängelset i Mariestad tycker han ligger i perfekt läge för asylboende.

– De behöver ju lite närhet till centrum, man kan inte lägga ett asylboende i skogarna. Tänk dig själv: du blir satt långt ut i skogen utan att kunna röra sig. Det är ju hemskt. Och ska man gå in till stan är det ju en halvmil att gå, säger Bert Karlsson till Radio Skaraborg.

I Dagens Samhälle som kommer ut på torsdagen är Bert Karlsson ett givet toppnummer.

Plats ges också för kritik mot planerna. I Filipstad vill kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S) sätta stopp och ser fler asylboenden som en krigsförklaring.

Dessutom framhålls att Bert Karlssons satsning på asylboenden redan har uppmärksammats Internationellt, bland annat i Financial Times och CNN.

Inte minst noteras att affärsidén drivs av samma man som var med och startade Ny Demokrati och blev riksdagsman 1991 med inriktningen att införa en restriktiv flyktingpolitik.

– Jag står för precis samma politik i dag. Man ska inte ta emot fler än man klarar av. Mottagande ska vara värdigt, säger Bert Karlsson till Dagens Samhälle.

Mer läsning

Annons