Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg ger problem vid Djuphamnskajen

Annons
Berg ger problem

vid Djuphamnskajen

Problemen med kajutbyggnaden i Djuphamnen i Härnösand fortsätter.

Nu har man stött på något som verkar vara berg på mindre djup än planerade åtta meter.

- Vi håller på att kolla upp om det är berg som grävmaskinen stött på och i så fall hur mycket det är, säger hamnchef Olle Johansson. Frågan är om det är någon topp eller om det är fast berg. Vi vet inte heller ännu det exakta djupet. Först när vi fått den informationen kan vi ta ställning till åtgärder.

- Är det till exempel en topp på 7,5 meter så kanske vi låter den vara utan att göra något alls, fortsätter Olle Johansson. Är djupet 6-7 meter måste åtgärder vidtas, men i så fall vad vet vi inte idag.

Det som nu närmast är på gång är att man anlitar dykare som spolar rent det aktuella området för att fastställa vad det rör sig om. Enligt Olle Johansson bör detta kunna vara klart under veckan.

Grävmaskinen har nu lämnat arbetsplatsen, men enligt Olle Johansson innebär det inte att jobbet avbrutits. Maskinen används vid ett annat uppdrag, men återkommer därefter till Djuphamnen.

Projektledaren Håkan Johansson vid Widmark& Platzer i Härnösand, säger att man gjorde en kontroll av bergnivån i spontlinjen i samband med upphandlingen. Det hinder som nu upptäckts ligger utanför kajförlängningen i ostlig riktning.

Som Tidningen tidigare berättat hade man räknat med att kunna slå sponten genom kajens erosionsskydd. Det fungerade dock inte med den spontmetod man valt. Istället tvingas man nu gräva bort erosionsskyddet och angöra sponten mot fast berg under kajen.

Borrpålarna är nu på plats i kajens nord-sydliga riktning, upplyser Olle Johansson. Nu återstår det jobbet i den ost- västliga riktningen och att sponten som ligger utanför borrpålarna också kommer på plats.

- Vi räknar med att allt ska vara klart exklusive asfaltering till den 31 januari, säger Olle Johansson.

Kajen blir genom förlängningen 270 meter lång.

- Det ger hamnen möjlighet att ha två större fartyg liggande vid kaj samtidigt.

Totalt investeras nu nästan åtta miljoner i de pågående arbetena i Djuphamnen. I den summan ingår inte de 1,5 miljoner i tillkommande kostnad som man nu tvistar om vem som ska betala.

uno gradin

0611/ 5548 22

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons