Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belönas för borttagen porr

Annons
Belönas för borttagen porr

Torgkaféet i Härnösand har tagit bort alla porrtidningar ur sitt sortiment, och nu har man fått belöning för det.

Ägaren Anneli Jonsson-Pettersson uppvaktades häromdagen av Tjejjouren som överlämnade en fin blomma som tack.

- Ojdå, inte trodde jag att det skulle belönas med en blomma. Det känns bara bra att få bort de där tidningarna, säger en glad Anneli Jonsson-Pettersson.

Tjejjouren är en relativt ny företeelse i Härnösand, som inte ska sammanblandas med Kvinnojouren, även om det finns ett visst samarbete.

- Vi jobbar förebyggande medan Kvinnojouren jobbar med kvinnor som redan råkat illa ut, säger Anneli Gustavsson.

I mitten av april gick representanter för Tjejjouren runt i stort sett alla butiker för att kolla på tidningssortiment och videofilmer. Det visade sig att vissa butiksinnehavare sedan tidigare tagit bort porren från hyllorna, medan andra fortfarande säljer.

- Torgkaféet tog bort porren och det vill vi uppmärksamma. Tidigare har Agnes Tobak gjort det samma, och den nye ägaren fortsätter på den inslagna linjen. Även Videoteket vägrar sälja den här typen av filmer, säger tjejerna.

Finns det någon som inte vill sluta sälja?

- Jodå, en säljer till fångarna på fängelset, och det tycker jag är fruktansvärt. Folk som är dömda för bland annat pedofili får tillgång till artiklar och bilder om gruppvåldtäkter. Det kan ju inspirera till nya brott när de friges, säger Anneli Holm.

Tjejjouren består av tiotalet kvinnor som jobbar ideellt för ett bättre samhälle. De skulle dock behöva hjälp i form av ett kontor på stan eller en liten lägenhet. Som det är nu har de kontoret på fickan. Det här handlar om vuxet folk, där många är över 20 år och deras målsättning är även att jobba förebyggande inför exempelvis vissa helger.

- Kommunen har ju inte så mycket pengar. Därför hoppas vi att någon kan ställa ett utrymme till förfogande, säger Maria Ahnlund.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons