Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barocka rytmer på residenset

Annons
Barocka rytmer på residenset

Musik från den tidiga barocken stod på programmet när Barocka rytmer svarade för årets sista konsert på residenset. Trion, som bor i Stockholm, har samtliga anknytning till länet, genom studier eller på annat sätt.

Musik på residenset har blivit en veritabel succé med utsålda konserter. Julruschen tog dock ut sin tribut under lördagen, så för första gången gapade några stolar tomma.

- Jag hoppas att vi kommer att fortsätta samarbetet, och arrangera fler konserter under våren, sade landshövding Gerhard Larsson i samband med att han hälsade musikerna välkomna.

På programmet under lördagen stod okända tonsättare som Bernardo Storace, Giovanni Antonio Pandolfi Mealli, Nicola Mattheis, samt de något mer kända Johann Jakob Walter och Diego Ortiz. Gemensamt för verken är att de endast var noterade med generalbas, barocktidens vanligaste notation för ackompanjemang.

- Vi improviserar fram ackompanjemangen. Vi vet inte ens om de hade slagverk i den här typen av musik, men visst finns det bilder från barocken som visar slagverkare, sade Göran Månsson.

Kombinationen slagverk, violin och cembalo ger en dansant prägel på musiken, annorlunda än den konserterande barockmusik man vanligen hör. Den luftiga klangen kommer snart att finnas förevigad på CD.

- Vi håller just på med en skivinspelning som finansieras med medel från Statens Kulturråd.

Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons