Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn utnyttjas för att stjäla

/
  • Stölder och snatterier är ett stort problem för Gulf på Södra Vägen i Härnösand.

Polisen i Härnösand slår larm om föräldrar som skickar sina barn att stjäla i butiker.

Tillvägagångssättet är alltid detsamma.

De vuxna distraherar personalen samtidigt som barnen plockar på sig varor.

Annons

– Det här är ett jätteproblem som kostar oss stora summor och orsakar massor av merjobb, säger Kristina Engström, delägare av Gulf på Södra Vägen.

Flera butiksinnehavare i Härnösand vittnar om samma problem. Barn, som inte är straffmyndiga, utnyttjas för att stjäla.

Polisen tror att det rör sig om en och samma familj. Så sent som i tisdags polisanmäldes ytterligare en stöld med barn inblandade. Den här gången var det Jysk vid norra utfarten till Härnösand som drabbades. Föräldrarna uppehöll personalen samtidigt som barnen smög ut på lagret och plockade på sig varor. En del av stöldgodset hittades senare i närheten av Byggmax ett hundratal meter därifrån.

– Det har kommit in flera anmälningar de senaste veckorna och vi uppmanar affärsinnehavare att vara vaksamma, säger Jörgen Bladin, förundersökningsledare på Härnösandspolisen som tror att stölderna är satta i system.

Enligt Kristina Engström på Gulf-macken har varken polisanmälningar eller utökad kontroll i butiken hjälpt.

– Sedan en tid tillbaka har vi dagliga besök av en och samma familj. Det försvinner varor vid varje tillfälle och vi står maktlösa.

Kristina berättar hur barnen i familjen ogenerat tar både livsmedel och värdesaker från butikshyllorna samtidigt som de vuxna avleder personalen med frågor.

– Vid ett tillfälle ville de köpa sopsäckar, väl medvetna om att det inte finns i vårt sortiment. Under tiden stal barnen läsk och annat.

En kund i butiken upptäckte stölden och hann ta registreringsnumret på familjens bil. På butikens övervakningskamera ses även föräldrarna utan att ta notis om vad barnen gör.

– Det här känns hopplöst, alla stölder är ett stort avbräck. Mycket få fall går till åtal och fällande dom. Oftast lägger åklagaren ned utredningen för att det handlar om för små belopp, säger Kristina Engström.

Att barn är inblandade gör brottsligheten svårare att hantera, menar Kristina Engström.

– Det är tragiskt att det blivit så här och vi måste gå försiktigt tillväga när vi konfronterar tjuvarna. Vi har diskuterat hur vi ska komma tillrätta med problemet och överväger att porta hela familjen, alternativt delar av den från butiken, säger hon.

Polisen har nu lämnat över ärendet till socialtjänsten.

– Vi diskuterar inte enskilda fall, men rent generellt kan man säga att eftersom vi har ett ansvar för att barn inte far illa kan de vara i behov av stöd om de utnyttjas för att stjäla, säger Lisbeth Sander, individ och familjeomsorgschef i Härnösands kommun.

Mer läsning

Annons