Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn i Härnösand blir ett fall för Migrationsverket

Annons
Barn i Härnösand blir ett fall för Migrationsverket

Två unga pojkar från ett främmande land har bott i Härnösand med falska namn och födelsedata i flera år.

De flyttade till Sverige och Härnösand med likaledes falska föräldrar och har fungerat relativt normalt i det nya samhället.

Nu har pojkarna och "reservföräldrarna" blivit ett fall för Migrationsverket.

Det lär knappast bli utvisning samtidigt som barnens rätta föräldrar troligen inte kan komma efter till Sverige eftersom de gjort en kriminell handling genom att skicka iväg pojkarna med falska namn.

- Det här är en märklig historia, och det kanske är så att det här inte är någonting ovanligt, även om vi inte har vetskap om det, säger utredaren Hans Gahlin hos Härnösandspolisen.

²Reservföräldrarna² i Härnösand har dock begått brott. I vilket fall som helst kommer mannen att delges misstanke om brott gällande utlänningslagen.

- Förundersökning skall inledas och ärendet lottas på åklagare, säger Hans Gahlin.

De två pojkarna var små när de kom till Sverige. I dag har det gått flera år och de rätta föräldrarna är fortfarande kvar i sitt hemland.

€ Varför gör man så här?

- En spekulation är att om man skickar barnen först kan det vara lättare att som föräldrar komma efter och slå sig ner i det nya landet. Men jag är ingen expert på sådana frågor, påpekar Hans Gahlin.

Exakt hur gamla de här pojkarna är är det ingen som vet - inte ens de själva.

- Vi tror att de är födda någon gång i slutet av 1980-talet. Det var i samband med en utredning som det här dök upp, säger Gahlin.

Enligt förundersökningsledaren Göran Johansson, gick det till så här:

- Det var i samband med en utredning om misshandel och olaga hot som det uppdagades att de här pojkarna hade falska föräldrar, falska namn och falska födelsedata. Mannen har felaktigt uppgivit att han är pappa.

Det är Migrationsverket i Sundsvall som ska syna ärendet. Där hänvisar man till beslutsfattaren Sven Åström. Denne var i går eftermiddag på tjänsteresa och vi lyckades inte nå honom.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons