Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bantad vindkraftpark ger el till 2000 villor

Sex blev fem. Och till slut blev det fyra vindkraftverk. Det handlar om Hemabs vindkraftsatsnig på Spjutåsberget, söder om Härnösand.

Annons

Länsstyrelsen behandlar tillståndsprövningen som nu är ute på remiss. Kommunfullmäktige har tidigare gett klartecken och under våren väntas Länsstyrelsen komma med ett beslut.

Från början var det tänkt att Hemab skulle sätta upp sex vindsnurror med en totalthöjd på 150 meter i ett område som angränsar till Fällbergets friluftsområde.

Hemab har utfört ett eget samråd och har nu bestämt att man ska satsa på fyra snurror som är betydligt större med en totalhöjd på 190 meter. De kommer att producerar lika mycket energi som de ursprungliga sex vindkraftverken.

– Det sker hela tiden en teknikutveckling på området, säger Pär Marklund projektledare på Hemab.

Vindkraftverken kommer att utrustas med vita högintensiva ljus för att varna flygtrafiken, till skillnad mot de mer vanliga röda ljusen.

– Vi tittar också på möjligheten att kunna släcka ljusen när det inte är trafik i luftrummet. Regelverket är sådant att vi har möjlighet att pröva om den tekniken kan användas, det beslutas i fall till fall, berättar Pär Marklund.

Anläggningen kommer att producera 40-45 gigawattimmar vilket motsvarar den årliga elförbrukningen hos 2000 villor (räknat på 20 000 kwh/år).

– Under hela den här processen har vi varit lyhörda för synpunkter från berörda föreningar och markägare. Vår ambition är att vi också kan utveckla området med bättre vägar som allmänheten kan ha nytta av, säger Pär Marklund.

Projektet är kostnadsberäkna till 200 miljoner kronor och om alla tillstånd godkänns kommer det att ta några år innan spaden sätts ner i jorden.

– Vi är ett affärsdrivande bolag och naturligtvis ska vi tjäna pengar på satsningen. I slutänden är vår ambition att vi ska kunna sänka priset till våra kunder Härnösandsborna som också blir ägare genom oss eftersom vi är ett helägt kommunalt bolag, säger Pär Marklund.

Mer läsning

Annons