Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båda mordmisstänkta döms till fängelse

/
  • Simon Yngvesson (vänster) och Sabir Nuur (höger) fångades på bild av en övervakningskamera vid Hemköp klockan 19.53 den 24 april kvällen innan mordet.
  • Simon Yngvesson i tingsrätten i samband med häktningen tidigare i år.
  • Sabir Nuur i tingsrätten i samband med häktningen i våras.

UPPDATERAD 19.00 Sabir Nuur, 22, och Simon Yngvesson, 19, döms båda för medhjälp till mordet i Härnösand i april.

Annons

Under onsdagen kom tingsrättens dom mot Sabir Nuur, 22, och Simon Yngvesson, 19, som åtalats för mordet på Jarl-Ivar Karlsson i Härnösand den 25 april.
Trots att åklagaren inte lyckats bevisa vem av dem som utfört mordet fälls båda till långa fängelsestraff.
Sabir Nuur döms till 13 års fängelse och anses förutom medhjälp till mord även skyldig till skadegörelse och narkotikabrott.
Simon Yngvesson döms till nio års fängelse för medhjälp till mord och skadegörelse.
Utöver sitt fängelsestraff döms Nuur även till utvisning från Sverige utan tidsbegränsning eftersom han är somalisk medborgare.
De långa fängelsestraffen motiveras bland annat med att båda männen sedan tidigare är dömda för brott.
Enligt tingsrättens mening finns det ingen annan rimlig förklarlig till blodet på Sabir Nuurs händer och kläder och blodet på Simon Yngvessons kniv än att det är någon av dem som har huggit Jarl Karlsson med kniv, skriver Ångermanlands tingsrätt i sin dom.
Rätten konstaterar att Yngvesson befunnit sig på brottsplatsen tillsammans med Nuur när knivhuggen utdelades och att Jarl Karlssons uppfattning var att han blev angripen av båda.
"Den bevisning som har presenterats ger dock inget entydigt svar på om båda knivhögg Jarl Karlsson eller om det var Sabir Nuur eller Simon Yngvesson som gjorde det. Den skriftliga bevisningen utesluter inte att flera likartade knivar kan ha använts", skriver man i domslutet.
Tingsrätten anser att båda kan knytas till angreppet genom DNA-spår och genom Karlssons uppgifter i mobilsamtalet till larmcentralen.
Men åklagaren Staffan Blybergs bevisning räcker alltså inte för att döma dem till mord.
– Däremot är det utrett att de antingen har utfört gärningen eller främjat den, båda döms därför för medhjälp till mord, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.
Domen är juridiskt mycket intressant eftersom den påminner om det uppmärksammade Lindomefallet där det inte heller gick att peka ut en av två åtalade gärningsmän.
Båda friades och efter den händelsen har justitiedepartementet sett över lagstiftningen och har lättat på beviskravet. Det kan ha haft en betydelse i hur tingsrätten har resonerat.
Är det Nuur som har utdelat knivhuggen har Simon Yngvesson främjat gärningen genom att låna ut sin kniv. Är det istället Yngvesson som har utdelat knivhuggen har Sabir Nuur främjat gärningen genom att med sin närvaro fungerat som ett moraliskt stöd åt Simon Yngvesson.
Hur man än vänder på resonemanget så går det inte att peka ut vem som har utdelar knivhuggen.
Påföljden 13 års fängelse för Sabir Nuur är nästan den som brukar dömas ut för mord "av normalgraden", det vill säga när inga förmildrande eller försvårande omständigheter finns. Då är 14 år den normala påföljden för mord. I det här fallet menar tingsrätten att mordet präglades av särskild råhet och att 65-åringen fick lida länge i dödsångest. 22-åringen var 16 år när han kom till Sverige och han har permanent uppehållstillstånd sedan 2008. Vid tiden för mordet studerade han på Härnösands gymnasium.
Att Yngvesson fått ett lägre straff hänger samman med hans låga ålder, han var bara 18 år då mordet inträffade.
De båda ska också betala 100 000 kronor till de anhöriga, vidare 4 400 kronor till restaurangägaren som fick sitt fönster krossat och 14 000 kronor till Länsförsäkringar.
Åklagare och försvarare har nu tre veckor på sig att fundera om de ska överklaga domen.

Annons