Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även S kräver region

Även Socialdemokraterna motionerar i riksdagen och kräver samma status för Västernorrland som för andra län.

Annons

– Vi anser att det bör vara folkvalda församlingar som ska ha ansvaret för att leda och samordna det regionala utvecklingsarbetet. Det skapar en bättre demokratisk förankring och ger ett starkare mandat att kraftfullt och effektivt driva det regionala tillväxtarbetet, säger Eva Sonidsson, partidistriktets ordförande.

– Landstinget i Västernorrland har ansökt om att få bilda regionkommun. Trots att det finns en bred politisk enighet i frågan har regeringen avslagit vår ansökan. För oss i Västernorrland handlar det om att skapa bättre förutsättningar för jobb, tillväxt och lokal utveckling, säger Elisabet Strömqvist, oppositionsråd i landstinget.

Precis som Miljöpartiet framhåller Socialdemokraterna att Västernorrland uppfyller regeringens krav på bred politisk uppslutning underifrån. Partierna i landstinget och länets kommuner står bakom ansökan att bilda regionkommun.

Motionen i riksdagen undertecknas av partiets fem riksdagsledamöter från länet: Eva Sonidsson, Susanne Eberstein, Jasenko Omanovic, Ingemar Nilsson och Kristina Nilsson.

Mer läsning

Annons