Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalsbeslutet mot skolledarenskjuts framåt till sensommaren

Annons
Åtalsbeslutet mot skolledaren

skjuts framåt till sensommaren

Det dröjer troligen till efter sommaren innan ett eventuellt åtal kan väckas mot skolledaren från länet som är misstänkt för ekonomiska oegentligheter. En orsak till dröjsmålet är brist på personal på ekobrottsroteln i Sundsvall.

Skolledaren anmäldes till åklagare av sin arbetsgivare efter en rutinkontroll på sensommaren förra året.

Det handlade bland annat om flygresor som inte hade täckning, taxiresor och bensinkort som använts samtidigt som skolledaren ändå lämnat in reseräkningar.

Under hösten gjordes en mer omfattande revisionsrapport som lämnades direkt till åklagaren.

Totalt rör det sig om ekonomiska oegentligheter för minst 175 000 kronor. Ärenden som rör mindre summor utreds inte av ekobrottsroteln .

- Några slutförhör med den misstänkte har inte gjorts än, säger utredaren Morgan Landfors. Jag är tveksam om det blir av före semestern. Det är samtidigt fullt upp med andra ärenden på grund av att vi är lite folk.

Chefen för ekobrottsroteln i Sundsvall, kriminalinspektör Jan Granqvist, säger att det är en hård arbetsbelastning på ekobrottspoliserna.

- Av åtta tjänster är tre vakanta. Vi måste prioritera hårt. Åklagarna styr vårt arbete. Skriver de förtur på ett ärende, så får vi ta det först.

Den så kallade balansen är idag 130 ärenden som bara ligger och väntar på sin tur.

- Det är nu risk för preskription för ett 10-tal ärenden, säger Jan Granqvist. Och fler blir det ju längre tiden går.

Till hösten har man förhoppningar på att kunna fylla de tre vakanserna.

- Men det tar ett par år innan de nya poliserna är färdigutbildade. Vi har aldrig haft så dåligt personalläge som idag. Det är likadant över hela landet. Som alltid är det en lönefråga. Tidigare låg vi ett par tusen kronor över andra poliser. Nu är det lika överlag.

Välutbildade poliser är också attraktiva på andra myndigheter.

- En av oss med 22 000 i månadslön blev erbjuden 25 000 av skattebrottsenheten på andra sidan gatan där de har betydligt enklare ärenden att utreda. Då är det inte så svårt att välja.

Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.to

Mer läsning

Annons