Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylflyktingarna fryser

/
  • Familjen Ahmads fryser i deras lägenhet i Veda. Tvååriga dottern Zain är förkyld och hemma från förskolan. Pappa Alkajali och sonen, fyraårige Shihab, tycker att det är kallt. De har fått värmande filtar och kläder av frivilliga krafter från Högsjö församling.
  • Maj Edfeldt är en av de frivilliga som hjälper flyktingarna i Utansjö. Hon stickar vantar, det har blivit ett 30-tal sedan flyktingarna anlände.

Flyktingarna i Utansjö fryser.

I några lägenheter är inomhustemperaturen endast 15 grader.

– Många klagar på att det är kallt. Vi hjälper till med filtar och varma kläder, säger Lena Landin, frivilligarbetare i Högsjö församling.

Annons

Familjen Ahmad från Syrien har nyligen kommit till Sverige. Via flyktingsmugglare i Libyen till Lampedusa i Italien och sedan vidare till Sverige där de sökt asyl. Pappan Alkajali berättar att hans syster drunknade när flyktingbåten kapsejsade i Medelhavet. Tvååriga dottern Shihab ligger sjuk i sängen med en förkylning.

– Vi fryser, våra barn kan inte gå till förskolan, säger Alkajali när han visar runt i familjens slitna tvårumslägenhet i Veda.

I hyresfastigheten bor tio familjer, de flesta kommer från Syrien. Barnen går på Hälledalsskolan medan de vuxna är sysslolösa i väntan på besked om permanent uppehållstillstånd.

– Vi reagerar starkt, så här får det inte gå till när vi tar emot människor från krigsområden. Vi har fått rapporter om att det har varit ända ner mot 14 grader i vissa lägenheter. De ska inte behöva frysa, de fryser redan så mycket i själen, säger Lena Landin som personligen har lånat ut några elradiatorer.

Högsjö församling har daglig verksamhet mellan klockan 10 och 16 för de vuxna. Vi träffar Fariba Golalipour från Iran.

– Migrationsverket säger att vi inte får använda elementen och hänvisar till hyresvärden, säger hon.

130 asylsökande bor i Utansjö och Veda. Totalt handlar det om 50 lägenheter som Migrationsverket hyr av fastighetsägaren Görgen Björklund. Han är medveten om problemet och säger att han jobbar på att åtgärda det.

– Det stämmer att vi har fått klagomål. Nu ska det vara åtgärdat. En rimlig temperatur bör ligga mellan 18 och 20 grader, säger Görgen Björklund.

Tidningen Ångermanland påpekar att det fortfarande är kallt i familjen Ahmads lägenhet.

– Ett problem är att man öppnar fönstren. I våra svenska lägenheter ska man inte öppna fönstren under någon längre tid. Därför har vi satt en gräns på högst en timme, säger Görgen Björklund.

Det är inget fel på värmesystemet, hävdar han.

– Vi eldar med pellets och jag vill betona att vi inte snålar med värmen, säger Görgen.

I Högsjö församlingsgård är de kalla lägenheterna ett samtalsämne. Maj Edfeldt är en av de frivilliga som hjälper flyktingarna. Hon stickar vantar, det har blivit ett 30-tal sedan flyktingarna anlände.

– Vi ställer upp så gott det går. Ger dem varma kläder och filtar och hoppas att Migrationsverket löser problemet så snabbt som möjligt.

Mer läsning

Annons