Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivet visade gamla dokument

/
  • Peter Hasselborg och Thomas Östman visar hur man binder flugor och gör ammunition.

Se dokument från 1300-talet, lära sig hur man binder flugor och gör ammunition eller forska om sin släkt - ja, det var mycket man kunde göra när landsarkivet hade öppet hus.

Annons

I lördags var det Arkivens dag. Flera svenska arkiv slår upp portarna och bjuder in nyfikna, däribland landsarkivet i Härnösand. Och årets tema - flora och fauna med inriktning på jakt och fiske - lockade många.

– Det brukar komma runt 100. Många är bara nyfikna på att se vad som finns i huset. Och nu kommer man ju ner i källaren. Det gör man inte annars, säger Mona Bergman på landsarkivet.

Förutom att kunna se gamla handlingar och offentliga beslut bjöds barnen på skattjakt i arkivet och olika arkiv från länet berättade om sina gömmor. Näringslivsarkivet, Länsmuseet och kommunen med flera visade upp sina samlingar som består av allt från döda djur till skolplanscher och gamla tidningar.

Peter Hasselborg och Thomas Östman visade besökarna hur man binder flugor till flugfiske och gör ammunition till jakt. Många nyfikna tittade och lyssnade.

– Det är rogivande och avkopplande att binda flugor. Sen är det mycket roligare att få fisk om man har bundit flugorna själv, säger Peter Hasselborg.

I år är det femtonde året som Arkivens dag anordnas över hela Sverige med syfte att visa arkivens rika historiska innehåll. Och historiskt kan man verkligen säga att det är på landsarkivet i Härnösand. Den äldsta av de ungefär 9 mil handlingar som finns där är från 1374. Utöver det gamla kvittobrevet finns där handlingar från bland annat länsstyrelser, tingsrätter, skolor, polis och tull.

Mer läsning

Annons