Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljökontoret läggs ner i Härnösand

/

Arbetsmiljöverket lägger ner sitt distriktskontor i Härnösand.
Tillsyn för hela Norrland ska i stället skötas från Umeå.
Härnösand förlorar därmed 16 statliga jobb – och LO protesterar.

Annons

Det är arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg som presenterar en ny indelning från årsskiftet där inspektionsarbetet organiseras i fem regioner med ett regionkontor och ett filialkontor i varje.

I Norrland skapas Region Nord som täcker Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Regionkontoret placeras i Umeå med filial i Luleå.

Kontoret i Härnösand med filial i Östersund som täcker Västernorrland och Jämtland slopas helt.

Det här betyder att Härnösand brandskattas på fler statliga jobb. Tidigare i år kom dråpslaget att Mittuniversitetet flyttar och i dagarna utreds framtiden för 21 körkortsjobb på Transportstyrelsen.

Från LO protesterar man mot neddragningen. Arbetsmiljöverket framhålls som oerhört viktigt med lokal närvaro och kännedom.

Sjöstedt (S): Dubbel smäll för Härnösand

I förra veckan avled två personer vid SSAB i Luleå i en arbetsplatsolycka och i polisens händelserapporter anmäls arbetsplatsolyckor så gott som varje dag.

– Nu får det vara nog, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggnads i Mellannorrland, i ett pressmeddelande.

– I Alliansens Sverige går skattesänkningar före allt annat och trots fortsatt stora problem med arbetsplatstillbud märks nu regeringens tydliga prioriteringar med skattesänkningar före god arbetsmiljö.

Tillsynsdirektör Berndt Jonsson i Härnösand vill inte uttala sig. Han hänvisar till Håkan Olsson som arbetsgivarens språkrör på huvudkontoret i Stockholm och chef för den nya inspektionsavdelningen.

– Genom förslaget byggs en robust inspektionsavdelning för att kunna använda våra resurser och kompetenser effektivt i syfte att driva på arbetsmiljöarbetet i Sverige. Inspektionsavdelningen står också väl rustad för att möta såväl nuvarande som framtida utmaningar, uppger Håkan Olsson på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Mer läsning

Annons