Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet mot missbruk stramas upp

Annons
Arbetet mot missbruk stramas upp

Missbruksvården i Härnösand kostar drygt tio miljoner kronor om året. Mycket pengar kan tyckas, men ändå relativt måttligt i jämförelse med andra likvärdiga kommuner.

- Räknar vi in placeringar på olika hem kan det bli lite mer, säger Maud Byquist, ordförande i individ och familjeomsorgsnämnden, Ifo.

Nu ska arbetet mot missbruk stramas upp, och ambitionen är god. Det handlar lite om att mota Olle i grind.

- Det är en massa olika saker som rör områden inom missbruksvården. Vi ska utveckla det som är bra till något ännu bättre.

Vilket konkret betyder?

- Vi ska jobba fram en modell för tidig upptäckt och dito insatser mot ungdomarnas knarkmissbruk. kampen mot alkoholmissbruket är också viktigt. Ungdomar som dricker öl och röker hamnar i inkörsporten till alkoholmissbruk och haschrökning, säger Maud Byquist.

Villa Fridhem skall spela en central roll i det här arbetet. Kanske är det därför som Villa Fridhem numera är ett minne blott eftersom anläggningen döpts om till Sälstens Arbetscenter.

- Vi ska klargöra vilka behov som finns, vad vi exempelvis kan göra på arbetscentret.

Det här förnyelsearbetet kostar givetvis en hel del pengar, men det har inte tillkommit några färska kronor. Det här anses som så viktigt att det blir annat som får stryka på foten.

- Det här ligger inom Ifos verksamhet och då får vi omprioritera resurserna, är klara besked från Maud Byquist.

ï Spritmissbruket då?

- Vi ska öka insatsen när det gäller äldre, manliga alkoholister. Och när det handlar om narkotikan så finns det alltid för mycket av den varan eftersom vi har en vision om att Härnösand skall vara en knarkfri kommun.

ï Är det realistiskt?

- En vision är en vision, men målsättningen är att nå dit, säger Maud Byquist.Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons