Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen digitala bilder i mammografivagnarna

/
  • Marie Wållberg välkomnar ny teknologi på mammografin. Här hjälps hon till rätta av Kristina Linder och Lars Björklund.
  • Tommy Berglund visar nya vagnen med nya landstingsloggan.

Sist i landet har även Västernorrland fått digital mammografi.
– Äntligen! säger Kristina Linder, Lars Björklund och Tommy Berglund unisont i den nya fräscha vagnen på premiärdagen.

Annons

För patienterna, kvinnorna mellan 40 och 74 år, är skillnaden egentligen inte så stor. Brösten röntgenfotograferas precis som förr och undersökningen kan upplevas som mer eller mindre besvärande.

– Men jag tycker de reagerar mindre hittills de som har varit här. Plattan som trycker ner är mer flexibel, säger sjuksköterskan Kristina Linder.

Den stora skillnaden gäller i stället arbetsmiljön. Personalen på mammografin har i många år hanterat röntgenplåtar som plockas i och ur tunga kassetter och i kuvert ute i mammografivagnarna för att skickas vidare med bil till Sundsvall för framkallning.

Den analoga tiden som slitit på tumleder och armbågar är nu förbi.

Landstinget har investerat 33 miljoner på länssjukhuset och på två sprillans nya mammografivagnar. Den ena togs i bruk i Härnösand på måndagen, den andra går i tjänst i Örnsköldsvik på tisdagen.

Vardera vagnen tar emot 8 000 kvinnor om året och ska växla mellan fyra platser vardera i länet.

– Vagnarna är från Piteå, utrustningen från USA och datan, själva röntgeninformationssystemet, från Linköping. Och vagnen är ett riktigt lastbilschassi. Nu åker vi i 80, förut var det 30, säger enhetschefen Tommy Berglund och ser nöjd ut.

Digitaliseringen genomförs i grevens tid. Landstinget fick i somras uppskov i förvaltningsrätten året ut och riskerade en halv miljon i böter om man inte blev klara i tid.

Mer läsning

Annons