Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd vid socialförvaltningen kritiseras: Lämnade ut hemligt telefonnummer

En anställd vid socialförvaltningen i Härnösands kommun kritiseras av Justiteombudsmannen. Den anställde lämnade ut en utsatt kvinnas telefonnummer till en person som tidigare trakasserat henne.

Annons

Under en barnavårdsutredning lämnade den anställde ut kvinnans telefonnummer till barnens pappa. Det trots att pappan haft kontaktförbud gentemot kvinnan sedan han ska ha traksserat henne och hon tvingats fly till skyddade boenden och ansöka om att få skyddade personuppgifter.

Nu har Justitieombudsmannen, JO, granskat ärendet. Under utredningen har socialförvaltningen yttrat sig, de beklagar att den anställde lämnat ut kvinnans telefonnummer trots vetskap om att relationen mellan föräldrarna var mycket infekterad.

Socialförvaltningen konstaterar också att handläggaren borde ha inhämtat samtycke till att telefonnumret lämnades ut eller i vart fall diskuterat det med sin chef först.

JO kritiserar nu den anställde för att telefunnumret lämnades ut utan att först göra en sekretessprövning.

Efter händelsen har Socialförvaltningen sett över de anställdas kunskaper när det gäller sekretesskyddade uppgifter samt sett överrutiner kring sekretesskydd och kvarskrivning.

Mer läsning

Annons