Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäls för svartbygge

/
  • Göte Berglund har lite förståelse för att de permanenta husvagnsplatserna ska vara svartbyggen.

Är Sälstens camping ett svartbygge?

Det undrar en person från Umeå som har gjort en anmälan till Härnösands kommun om brott mot plan - och bygglagen.

– Ägaren bryter mot gällande lagar, skriver anmälaren.

Annons

Umeåbon gjorde i somras ett besök på campingen och reagerade mot ett det har satts upp altaner, staket, portaler och häckar kring husvagnar som stått uppställda en längre tid.

Anmälaren skriver också att det kan handla om ett brott mot strandskyddet.

– Kommunen har ett stort ansvar. Campingen är kommunens ansikte utåt och många turister kommer inte tillbaka om man inte möts av trivsel, ordning och reda, skriver Umeåbon.

Göte Berglund har drivit Sälstens camping i många år. Under en period på 1990-talet arrenderade han området av kommunen. Sedan 2004 äger han anläggningen och marken. Nu bor han i gamla gästvillan, ett hundraårigt hus som han har rustat upp.

Kommunen genomför under hösten en renovering av vägen till campingen med ny asfalt och några synpunkter från kommunen har han inte fått.

– Jag har inte fått några klagomål från allmänhet på arrangemangen, tvärtom tycker campingbesökare och förbipasserande att det är trevligt här, säger han.

Berglund har 20 platser för permanentboende från maj till september. Väljer man den typen av hyreskontrakt är det inte mer än rätt att man gör det hemtrevligt kring husvagnen, dessutom lockar det flera campinggäster eftersom anläggningen uppfattas som trevlig, tycker han.

– Jag kan inte tänka att det skulle behövas ett bygglov, väljer kommunen att gå på den linjen så får mina gäster ta bort det eftersom de har utfört det, säger Berglund.

Sälstens camping är inte ensam om att låta långvariga campinggäster få göra det mysigt kring sina husvagnar. Enligt Berglund finns det liknande arrangemang på Risöns camping i Sollefteå och Fläsians camping i Sundsvall, även i Umeå där anmälaren bor.

Härnösands kommun ska nu titta på anmälan.

– En av våra handläggare har varit på plats och tittat på hur det ser ut. Vi ska nu se vad som står kvar efter säsongen innan vi eventuellt agerar. Det kan finnas tillfälliga uppställningar av exempelvis ett lågt staket som tas bort efter säsongen och som inte behöver vara bygglovspliktigt. Turistnäringen är jätteviktig för kommunen och vi är beroende av välordnade och inbjudande anläggningar, säger Birgitta Westerlind bygg- och miljöchef på samhällsförvaltningen.

Mer läsning

Annons