Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

André saknar sina arbetskamrater

Annons
André saknar sina arbetskamrater

André Lockner, 23, har ett flerhandikapp. Han är gravt synskadad och helt döv.

Problemet för honom är att han inte får prata med sina arbetskamrater eftersom Härnösands kommun anser att han ska tillbringa sina dagar på Ringens dagcenter där övriga anställda inte kan teckenspråk.

Därmed blir André Lockner utestängd vid kafferaster, luncher och arbetsdagen i övrigt, och kommunen kan samtidigt spara pengar.

- Jag fick prova på att vara på Grönborgs dagcenter i Sundsvall, en dag i veckan i två månader. Det är toppen att få jobba där, för jag kan prata med alla, och jag har fått kompisar också, Fredrik och Patrik. Jag har till och med fått besök här i Härnösand, berättar André.

Det här var i maj och juni, kanske några av de lyckligaste månaderna i Andrés liv så här långt. Han fick jobba på en arbetsplats där alla kunde tala med honom.

Härnösands kommun lät André prova på i Sundsvall. Sedan blev det stopp. Det kostar nämligen pengar att låta André Lockner åka färdtjänst till och från Sundsvall. Han nöjer sig med att jobba fyra dagar, som rätteligen borde vara fem, för att det ska bli något billigare för kommunen.

Han bor i eget boende för döva och dövblinda på Vårstagatan. Hyr lägenhet av Landstinget och får hjälp av förstående personal som alla är teckenspråkskunniga.

När det bär iväg till Ringens dagcenter stängs han plötsligt ute. Det finns ingen att prata med. Där har folk andra typer av handikapp.

Visserligen kan André få hjälp av en assistent. Men han kan fortfarande inte föra en konversation med arbetskompisar, arbetsledare och så vidare.

Därför strejkar André. Han har inte varit där sedan i juli, utan sitter hemma i sin lilla lägenhet. Han avvaktar vård och omsorgsnämndens sammanträde den 13 december, när hans ärende kommer upp på dagordningen efter påstötning från Länsstyrelsen.

- Jag måste få komma till Sundsvall igen. Jag trivs jättebra med jobbet. Jag sysslar med pappersarbeten, olika typer av beställningsjobb, och jag kan prata med arbetskompisarna, säger André.

Vård och omsorgsnämndens ordförande, Ann-Christine Myrgren (s), bläddrar i handlingarna och bekräftar att det kommit en remiss från Länsstyrelsen som ett enskilt ärende.

- Det är ett LSS, alltså lagen om stöd och service som det här gäller, säger hon.Är det värdigt att en handikappad människa skall behandlas så här - stängas ute från omgivningen för att kommunen ska spara pengar?

- Det här måste kollas upp. Här måste man gå in...samtidigt kan jag inte kommentera det enskilda fallet. Det måste du förstå. Ni får avvakta nämndens beslut.

Om André Lockner får åka färdtjänst till jobbet i Sundsvall fyra dagar i veckan kostar det kommunen cirka 150 000 om året. Men André har en, som han tycker, lysande idé.

- Det går ju färdtjänstbil från Sundsvall till Kristinaskolan i Härnösand varje dag. Sedan åker de tillbaka tomma. Sak samma på eftermiddagen när de åker upp till Härnösand för att hämta hem eleverna.

Om André får åka med färdtjänsten behövs det ingen assistent som följer med. Åker han buss måste en assistent finnas med båda vägarna.

Torsdagen den 13 december kanske det avgörs om André Lockner får jobba på ett ställe där han kan prata med andra anställda. Och på Grönborgs dagcenter i Sundsvall väntar man fortfarande på att han ska dyka upp igen.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons